Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Semifreddo z malinami

0.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Semifreddo z malinami - deser włoski idealny na gorące popołudnie. Połączenie delikatnego musu z malinami jest świetne, dlatego wypróbuj ten pyszny deser.

Składniki:

śmietanka 36%
500 mililitrów
jajko
2 sztuki
bezy
150-200 gramów
maliny świeże lub mrożone
200 gramów
cukier drobny albo cukier pude
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Semifreddo z malinami

Żółtka miksujemy z cukrem i z cukrem waniliowy, aż uzyskamy jaśniutki kogel-mogel. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę. Delikatnie mieszamy ze sobą obydwie masy. Osobno ubijamy białka z jajek na sztywno. Dodajemy do masy jajeczno-śmietanowej. Mieszamy bardzo delikatnie, aby nie "zbić" struktury białka, ale połączyć składniki. Na koniec do masy wrzucamy maliny (ilość właściwie wedle upodobania) i bezy pokruszone w kawałki (ale niezbyt drobne). Całość lekko wymieszaną przekładamy do naczynia, które wkładamy do zamrażalnika. Na 2-3 godziny. Deser nie może się całkowicie zamrozić (jak lody). Ma mieć konsystencje lekko przymrożonego musu. Podajemy z sosem malinowym, albo same. Można w pucharkach bądź miseczkach. Jeśli jest troszkę bardziej zmrożone możemy pokroić w plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak