Semifreddo porzeczkowo-kokosowe z polewą owocowo-czekoladową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Semifreddo

  • czerwona porzeczka

    1/2 litra
  • cukier brązowy

    100 g
  • cukier puder

    3 łyżki
  • woda zimna

    100 ml
  • śmietana 30%

    1/2 litra
  • mleko kokosowe

    100 ml

Sos czekoladowo-owocowy

  • czekolada mleczna

    100 g
  • sok malinowy

    1/2 szklanki lub sok porzeczkowy
  • śmietana 30%

    150 ml
  • cukier puder

    2 łyżki
  • porzeczki czerwone

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Semifreddo porzeczkowo-kokosowe z polewą owocowo-czekoladową foto
Semifreddo: Wodę z cukrem gotujemy ,wsypujemy owoce czerwonej porzeczki, gotujemy około 5 minut-aż owoce zaczną się rozpadać, całość zmiksować blenderem. Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Śmietankę kremówkę po wyjęciu z lodówki ubić na puszystą masę z cukrem pudrem i mleczkiem kokosowym-również schłodzonym. Do masy śmietanowej wmieszać mus z porzeczki,
Krok 2 - Semifreddo porzeczkowo-kokosowe z polewą owocowo-czekoladową foto
wylać do wyłożonych folią kokilek ceramicznych na , wstawić do zamrażarki na co najmniej 5 godzin.
Krok 3 - Semifreddo porzeczkowo-kokosowe z polewą owocowo-czekoladową foto
Polewa; Sok z czerwonej porzeczki podgrzewamy z cukrem pudrem i śmietanką. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy. Zmrożony deser wyjmujemy delikatnie z foremek, układamy na talerzykach , polewamy sosem czekoladowym, dekorujemy owocami, podajemy od razu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 05.10.2015 13:53
wygląda obłędnie smacznie ;)
paulina2157 05.10.2015 06:36
świetnie sie prezentuje
W poszukiwaniu inspiracji 03.10.2015 23:10
Przepiękny deser :)
pajbek 03.10.2015 20:35
pyszne :-)
Saga123 03.10.2015 20:16
apetycznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat