Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Semifreddo kokosowo ryżowe

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Semifreddo to deser lodowy, który najlepiej smakuje lekko zmrożony. Jego przyrządzanie jest zdecydowanie prostsze niż produkcja lodów, a dodatkowo można wzbogacić go najrozmaitszymi dodatkami: owocami, bakaliami itp. 

Składniki:

Szyszki

ryż preparowany 40 g
miód 1 łyżka
czekolada gorzka 50 g
masło 1 łyżka

Pozostałe

maliny świeże 100 g
borówki 1 szklanka
mleko kokosowe 1 puszka
jajko 2 sztuki
cukier brązowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Semifreddo kokosowo ryżowe

  • semifreddo przepis
  • deser semifreddo 
  • semifreddo z malinami

Włoski deser lodowy nie jedno ma imię! Semifreddo to lekko zmrożony deser, który możecie zaserwować podczas spotkania ze znajomymi i będzie stanowił świetną alternatywę dla tradycyjnych lodów. Dodatkowo Semifreddo kokosowo ryżowe jest łatwe w przygotowaniu! W tym przepisie semifreddo zostało wzbogacone ryżem preparowanym oraz sezonowymi owocami.

Kroki postępowania

1
Szyszki:
Masło, miód i czekoladę przekładam do miski i rozpuszczam w kąpieli wodnej nad parą.
Krok 1 - Semifreddo kokosowo ryżowe foto
2
Dodaję ryż preparowany i mieszam.
Krok 2 - Semifreddo kokosowo ryżowe foto
3
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wykładam ryż na cienką warstwę i ostawiam do lodówki do stężenia.
Krok 3 - Semifreddo kokosowo ryżowe foto
4
Mleczko kokosowe przełożyłam na dobę do lodówki żeby oddzieliła się śmietaną od wody. Puszkę otwieram ostrożnie i wyjmuje łyżką śmietanę do miski, następnie ubijam mikserem. Jajka przekładam do drugiej miski, dodaję cukier i ubijam na parze, co jakiś czas zdejmując z garnka ubijam dalej i ponownie wkładam. Do połączenia z mleczkiem jajka muszą być zimne.
Krok 4 - Semifreddo kokosowo ryżowe foto
5
Śmietanę łączę z jajkami. Całą keksówkę wykładam folią spożywczą, na dno wysypuję część borówek, dodaję szyszki, wylewam część masy, znowu szyszki, borówki, maliny, i tak warstwowo do końca składników.
Krok 5 - Semifreddo kokosowo ryżowe foto
6
Wstawiam do zamrażalnika na kilka godzin albo na noc. Przed podaniem wyjmuję z zamrażalnika co najmniej 30 minut.
Krok 6 - Semifreddo kokosowo ryżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewciaaa01 23.10.2019 23:40
Czyli plynna czesc mleczka nie jest potrzebna?
Doradca Smaku 24.10.2019 10:09
Zgadza się. Oczywiście pozostały produkt można wykorzystać do innego dania np. zupy krem z dyni.
Renataj 28.04.2017 13:03
Wspaniały pomysł na deser dla łasuchów:)
benka 25.04.2017 18:42
Bajeczny deser :)
Wiktoria29 24.04.2017 21:09
wygląda ciekawie
Stenka 24.04.2017 21:00
ciekawa propozycja
cukiereczek 24.04.2017 20:55
Wow ale to Bosko wygląda
wwwiolka 24.04.2017 20:07
Pięknie wygląda.
Mniam 24.04.2017 19:57
Bardzo smaczne musi być to semifreddo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak