Semifreddo kokosowo ryżowe

Semifreddo kokosowo ryżowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Semifreddo to deser lodowy, który najlepiej smakuje lekko zmrożony. Jego przyrządzanie jest zdecydowanie prostsze niż produkcja lodów, a dodatkowo można wzbogacić go najrozmaitszymi dodatkami: owocami, bakaliami itp. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Szyszki

  • ryż preparowany

    40 g
  • miód

    1 łyżka
  • czekolada gorzka

    50 g
  • masło

    1 łyżka

Pozostałe

  • maliny świeże

    100 g
  • borówki

    1 szklanka
  • mleko kokosowe

    1 puszka
  • jajko

    2 sztuki
  • cukier brązowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Semifreddo kokosowo ryżowe

  • semifreddo przepis
  • deser semifreddo 
  • semifreddo z malinami

Włoski deser lodowy nie jedno ma imię! Semifreddo to lekko zmrożony deser, który możecie zaserwować podczas spotkania ze znajomymi i będzie stanowił świetną alternatywę dla tradycyjnych lodów. Dodatkowo Semifreddo kokosowo ryżowe jest łatwe w przygotowaniu! W tym przepisie semifreddo zostało wzbogacone ryżem preparowanym oraz sezonowymi owocami.

Kroki postępowania

Krok 1 - Semifreddo kokosowo ryżowe foto
Szyszki:
Masło, miód i czekoladę przekładam do miski i rozpuszczam w kąpieli wodnej nad parą.
Krok 2 - Semifreddo kokosowo ryżowe foto
Dodaję ryż preparowany i mieszam.
Krok 3 - Semifreddo kokosowo ryżowe foto
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wykładam ryż na cienką warstwę i ostawiam do lodówki do stężenia.
Krok 4 - Semifreddo kokosowo ryżowe foto
Mleczko kokosowe przełożyłam na dobę do lodówki żeby oddzieliła się śmietaną od wody. Puszkę otwieram ostrożnie i wyjmuje łyżką śmietanę do miski, następnie ubijam mikserem. Jajka przekładam do drugiej miski, dodaję cukier i ubijam na parze, co jakiś czas zdejmując z garnka ubijam dalej i ponownie wkładam. Do połączenia z mleczkiem jajka muszą być zimne.
Krok 5 - Semifreddo kokosowo ryżowe foto
Śmietanę łączę z jajkami. Całą keksówkę wykładam folią spożywczą, na dno wysypuję część borówek, dodaję szyszki, wylewam część masy, znowu szyszki, borówki, maliny, i tak warstwowo do końca składników.
Krok 6 - Semifreddo kokosowo ryżowe foto
Wstawiam do zamrażalnika na kilka godzin albo na noc. Przed podaniem wyjmuję z zamrażalnika co najmniej 30 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Ewciaaa01 23.10.2019 23:40
Czyli plynna czesc mleczka nie jest potrzebna?
Doradca Smaku 24.10.2019 10:09
Zgadza się. Oczywiście pozostały produkt można wykorzystać do innego dania np. zupy krem z dyni.
Renataj 28.04.2017 13:03
Wspaniały pomysł na deser dla łasuchów:)
benka 25.04.2017 18:42
Bajeczny deser :)
Wiktoria29 24.04.2017 21:09
wygląda ciekawie
Stenka 24.04.2017 21:00
ciekawa propozycja
cukiereczek 24.04.2017 20:55
Wow ale to Bosko wygląda
wwwiolka 24.04.2017 20:07
Pięknie wygląda.
Mniam 24.04.2017 19:57
Bardzo smaczne musi być to semifreddo :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat