Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Selery w mlecznym sosie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler korzeniowy 3/4 kg
mleko 1 szklanka
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
ser żółty starty 5 dkg
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Selery w mlecznym sosie

Selery umyć i obrać pokroić w kostkę, wrzucić do wrzącej, osolonej wody.. ugotować na silnym ogniu. Masło stopić, dodać przesianą mąkę wymieszać i podgrzewać dodając powoli mleko stale mieszać najlepiej za pomocą trzepaczki. Mieszając doprowadzić do wrzenia odstawić z ognia dodać starty ser. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Ugotowane selery odcedzić i włożyć do przygotowanego sosu wymieszać i wyłożyć na salaterkę. Podawać zaraz po przyrządzeniu jako dodatek do potraw

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak