Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Selerowe chipsy

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler 1 sztuka
olej rzepakowy 2 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 0,33 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Porada

W trakcie pieczenia należy kontrolować stopień przyrumienienia- chipsy nie mogą się spalić, bo nie będą się nadawać do jedzenia. Mają być przyrumienione i chrupiące, a nie czarne.

Przepis i sposób przygotowania na: Selerowe chipsy

Seler obieramy, płuczemy i kroimy w bardzo cienkie równe plasterki (ja pokroiłam je krajalnicą do warzyw).

Do oleju dodajemy szczyptę soli, słodką paprykę i mielony imbir. Mieszamy, zalewamy pokrojony seler.

Bardzo dokładnie mieszamy, aby każdy plasterek pokrył się olejem i przyprawami.

Talarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jeden obok drugiego- tak, aby plasterki nie nachodziły na siebie.

Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ściągamy na kratkę i zostawiamy do wystudzenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 30.05.2014 11:33
Bardzo lubię warzywne czipsy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak