Seler w piwie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • seler

  • sól

  • cukier

  • olej

  • ocet

    1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • seler nać

  • piwo jasne

    0,5 szklanki
  • jajko

    2
  • mąka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Seler obrać i gotować do miękkości, bez przykrycia z dodatkiem soli, cukru i octu. Odsączyć i ostudzić.
Ciasto:
piwo roztrzepać z żółtkami, dodać przesianą mąkę i pianę ubitą z białek, gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodać łyżeczkę mąki.Gotowe ciasto odstawić na 5 minut.
Z selera odkrajać 8 cienkich plasterków, każdy oprószyć solą i gałką muszkatołową, maczać w cieście i smażyć w głębokim oleju po 2 minuty z każdej strony. Przyozdobić nacią z selera.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat