Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Seler w piwie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler
sól
cukier
olej
ocet 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
seler nać
piwo jasne 0,5 szklanki
jajko 2
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Seler w piwie

Seler obrać i gotować do miękkości, bez przykrycia z dodatkiem soli, cukru i octu. Odsączyć i ostudzić.
Ciasto:
piwo roztrzepać z żółtkami, dodać przesianą mąkę i pianę ubitą z białek, gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodać łyżeczkę mąki.Gotowe ciasto odstawić na 5 minut.
Z selera odkrajać 8 cienkich plasterków, każdy oprószyć solą i gałką muszkatołową, maczać w cieście i smażyć w głębokim oleju po 2 minuty z każdej strony. Przyozdobić nacią z selera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak