Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

seler naciowy w pomidorach z serem pleśniowym blue

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler naciowy 300 gram
pomidory 500 gram
cebula 2 sztuki
masło klarowane 1 łyżka
ocet balsamiczny 1-2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
ser pleśniowy 50 gram
tymianek do smaku
szałwia do smaku
oregano do smaku
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: seler naciowy w pomidorach z serem pleśniowym blue

Seler obrać z łyka, pokroić w romby. Cebulę obrać i rozdrobnić.
Pomidory bardzo dojrzałe, mięsiste, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki.
Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, seler, cukier, gorczycę i smażyć na złoty kolor. Posolić, dodać ocet balsamiczny i lekko poddusić.
Na końcu dodać pomidory, dusić bez przykrywki aż sok odparuje. Doprawić pieprzem i ziołami (najlepiej świeżymi).
Ser pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu. Gdy lekko się podtopi przełożyć danie na talerze.
Można jeść samo, z chlebem, makaronem kaszą itp.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 10.11.2013 09:49
smaczne jedzonko
Krystyna32 07.10.2013 10:26
smaczne danie
Wafelek2601 21.09.2013 14:43
Smaczne danie
fotoviderek 09.09.2013 07:57
Takie jedzonko to ja lubię :)
ONY_za_kare 23.06.2013 13:41
pyszny pomysł na obiad
jozefinach 31.05.2013 12:27
Bardzo oryginalny przepis.
mirosława4 26.05.2013 10:46
syte i zdrowe danie
gosia56 25.05.2013 13:15
napewno smaczne
IwonaDD 22.05.2013 12:45
wspaniałe połaczenie smaków
joanna__s 21.05.2013 19:41
Ciekawy sposób na wykorzystanie selera naciowego.
arbuzowo 21.05.2013 18:43
bardzo fajny przepis - ja np. dodałabym go do ryżu lub makaronu
ZielonyPokoik 21.05.2013 17:03
Ciekawy przepis !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak