Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Seler konserwowy własnej roboty

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

seler korzeniowy 1 sztuka
cukier 2,5 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 łyżki
ocet 10 % 1/2 szklanki
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Seler konserwowy własnej roboty

Selera myjemy i osuszamy. Obieramy ze skórki i kroimy w cienkie paski.

W garnku gotujemy zalewę ze szklanki wody połączonej z solą, octem i cukrem. Następnie dodajemy pokrojonego selera i całość gotujemy ok. 4-5 minut. Po tym czasie przekładamy selera do słoika, wlewamy zalewę i zakręcamy słoik.

Na dnie garnka układamy ściereczkę i zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy przez około 40 minut na małym ogniu, pod przykryciem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SylwiaMagdaSabin 01.02.2013 08:51
kwestia zdjęcia, było robione wieczorem z lampą tak właśnie wygląda, natomiast gdy robiłam zdjęcie bez lampy wychodził dużo ciemniejszy.
Habibi 31.01.2013 16:13
...ale mój nigdy nie wyszedł tak biały, jak sklepowy...
Habibi 31.01.2013 16:12
Ooo, lata temu robiłam własny marynowany seler, kiedy miałam go hurtowe ilości i nie wiedziałam , jak to wszystko zagospodarować... :)
Mysiunia 31.01.2013 16:04
Zastanawiałam się nawet ostatnio czy tak można, a widzę że można :) Taki seler w smaku jest bardzo podobny do tego kupnego?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak