Sekihan-ryż z fasolką adzuki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż długoziarnisty

    200 g
  • fasolka czerwona

    (adzuki) 50 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • czarny sezam

    3 łyżki
  • syrop z agawy

    do smaku
  • Cynamon mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sekihan-ryż z fasolką adzuki foto
Wypłukaną czerwoną fasolkę adzuki gotować ok. 5 minut z 300 ml wody. Wodę odlać do innego naczynia.
Krok 2 - Sekihan-ryż z fasolką adzuki foto
Zalać ponownie fasolkę 300 ml wody i zagotować. Zostawić pod przykryciem na 15 minut.
Krok 3 - Sekihan-ryż z fasolką adzuki foto
Do fasolki dodać ryż i czerwoną wodę z pierwszego gotowania. Dodać sól morską.
Krok 4 - Sekihan-ryż z fasolką adzuki foto
Gotować pod przykryciem ok. 15 minut aż ryż będzie miękki. Jeśli ryż wchłonie wodę należy podlać odrobiną. Zdjąć z ognia i pozostawić przykryte na ok. 15 minut.
Krok 5 - Sekihan-ryż z fasolką adzuki foto
Dodać do smaku syrop z agawy i cynamon. Wyłożyć na talerz i posypać czarnym sezamem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lucan 20.03.2015 19:48
ciekawy przepis
jasiek 20.03.2015 17:30
ciekawa potrawa
Kuchareczekjeden 20.03.2015 17:21
Egzotyczna nazwa:)
IwonaDD 20.03.2015 15:25
zdrowy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat