Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sekihan-ryż z fasolką adzuki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż długoziarnisty 200 g
fasolka czerwona (adzuki) 50 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
czarny sezam 3 łyżki
syrop z agawy do smaku
Cynamon mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sekihan-ryż z fasolką adzuki

Kroki postępowania

1
Wypłukaną czerwoną fasolkę adzuki gotować ok. 5 minut z 300 ml wody. Wodę odlać do innego naczynia.
Krok 1 - Sekihan-ryż z fasolką adzuki foto
2
Zalać ponownie fasolkę 300 ml wody i zagotować. Zostawić pod przykryciem na 15 minut.
Krok 2 - Sekihan-ryż z fasolką adzuki foto
3
Do fasolki dodać ryż i czerwoną wodę z pierwszego gotowania. Dodać sól morską.
Krok 3 - Sekihan-ryż z fasolką adzuki foto
4
Gotować pod przykryciem ok. 15 minut aż ryż będzie miękki. Jeśli ryż wchłonie wodę należy podlać odrobiną. Zdjąć z ognia i pozostawić przykryte na ok. 15 minut.
Krok 4 - Sekihan-ryż z fasolką adzuki foto
5
Dodać do smaku syrop z agawy i cynamon. Wyłożyć na talerz i posypać czarnym sezamem.
Krok 5 - Sekihan-ryż z fasolką adzuki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lucan 20.03.2015 19:48
ciekawy przepis
jasiek 20.03.2015 17:30
ciekawa potrawa
Kuchareczekjeden 20.03.2015 17:21
Egzotyczna nazwa:)
IwonaDD 20.03.2015 15:25
zdrowy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak