Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sękacz domowy

4.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 50 g
mąka ziemniaczana 40 g
masło lub margaryna 80 g
jajko 2 szt
migdały 30 g
cukier 80 g
proszek do pieczenia 1szczypta (opcjonalnie)

Przepis i sposób przygotowania na: Sękacz domowy

Kroki postępowania

1
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę;
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, ucierając dodawać stopniowo żółtka;
Krok 1 - Sękacz domowy foto
2
Migdały zmiksować z łyżeczką cukru na mąkę i dodać do masy;
Krok 2 - Sękacz domowy foto
3
Następnie dodać przesiane mąki wraz z szczyptą proszku do pieczenia;
Krok 3 - Sękacz domowy foto
4
Następnie dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką drewnianą ( najpierw dodać 2 łyżki żeby lekko rozrzedzić ciasto, a potem reszte piany);
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Krok 4 - Sękacz domowy foto
5
Małą foremkę ( 20 x 15 cm)wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem/margaryną i posypać bułką tartą; Następnie rozprowadzić 1 czubatą łyżkę ciasta, wstawić do piekarnika na 3-4 minuty ( do zarumieniania wierzchu);
Krok 5 - Sękacz domowy foto
6
Jak wierzch zacznie "łapać kolor" wyjąć i rozprowadzić kolejną warstwę ciasta ( 1 czubatą łyżkę), spowrotem wstawić do piekarnika na 3-4 minuty i tak aż do wykończenia ciasta;
Krok 6 - Sękacz domowy foto
7
Po upieczeniu przekroić na pół i przełożyć podgrzanym dżemem morelowym, również na wierzchu rozprowadzić drugą warstwę dżemu;
Krok 7 - Sękacz domowy foto
8
Smacznego!

Rady/ uwagi - z podanych składników wychodzi ok. 4-5 kawałków ciasta tj. na deser dla małej ilości osób, jeśli chcecie upiec sękacz np. w tortownicy wtedy trzeba potroić ilość składników,a dżemem posmarować tylko wierzch;
Wierzch można również polać czekoladą;

Ciasto najlpeiej wychodzi ustawiając w piekarniku funkcję "gril", ja takowej nie posiadam, dlatego piekłam w minimalnie otwartym piekarniku (włożyłam pomiędzy drzwi drewniany widelec), dzięki temu piekarnik nie wyłanczał się po nagrzaniu i grzałka cały czas pracowała!
Krok 8 - Sękacz domowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 19.05.2016 16:32
ciekawy sposób
Przepisy Joanny 24.02.2014 18:49
piekłam to ciasto ale bardzo dawno temu, jest pyszne, ja piekłam je w prodiżu
sylwunia
sylwunia 08.02.2014 20:45
muszę koniecznie zrobić,wygląda super
Milka100 19.01.2014 17:26
Rewelacja ten sękacz, pycha!!!
Lis 16.01.2014 18:30
Pyszny taki sękacz - będę musiała zrobić:)
Czyki 11.01.2014 10:51
Ale Extra Ciacho:)zabieram Ci jeden kawałeczek i zmykam:)
adelajda 05.01.2014 14:55
chętnie spałaszuję taki kawałeczek :)
gosia56 05.01.2014 09:09
jeszcze takiego nie robiłam super
fotoviderek 04.01.2014 10:10
Chętnie bym skosztował :)
Mniam 04.01.2014 00:15
Super, że przypomniałaś mi o tym smakołyku :)
wyattearp 03.01.2014 21:53
pysznie wygląda
iziona 03.01.2014 21:07
Swietna sprawa też takie ciacho robię w domku od wielkiego swięta :)
Małgorzata9 03.01.2014 20:35
już mi smakuje
Barbara13 03.01.2014 18:18
cudnz ten sękacz,zabieram przepis :)
malaczarna23 03.01.2014 18:10
ale smakowite:)
Rycerz
Rycerz 03.01.2014 17:51
Ciekawy przepis
Mira85 03.01.2014 17:51
super przepis
Katarzyna54 03.01.2014 17:34
o ciekawe jak smakuje
AGNIESZKA144 03.01.2014 17:27
fajne ciasto
idealme 03.01.2014 17:20
pyszności! :)
teresa18 03.01.2014 16:58
Ciekawy pomysł
Stenka 03.01.2014 16:50
ciekawy przepis
Olga_SK 03.01.2014 16:49
Pięknie się prezentuje! :)
malinowepocalunki 03.01.2014 16:34
Zawsze chciałam zrobić to ciasto, a teraz już chyba wyjścia nie mam! Przepis dodany!
stokrotka 03.01.2014 16:28
świetne ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak