Schupfnudeln kluski ze Szwabii

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kartofle

    750 gramów
  • mąka pszenna

    150 gramów
  • masło

    30 gramów
  • jajko

    3 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • woda

    3 litry
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Schupfnudeln kluski ze Szwabii foto

Ziemniaki w mundurkach ugotować w litrze wody. Zostawić do ostygnięcia. Następnie ziemniaki obrać i zmielić.

Krok 2 - Schupfnudeln kluski ze Szwabii foto
Wsypać przesianą mąkę.
Krok 3 - Schupfnudeln kluski ze Szwabii foto
Wbić całe jaja.
Krok 4 - Schupfnudeln kluski ze Szwabii foto

Dodać szczyptę gałki muszkatołowej. 

Krok 5 - Schupfnudeln kluski ze Szwabii foto

Zagnieść gładkie ciasto.

Krok 6 - Schupfnudeln kluski ze Szwabii foto

Ciasto podzielić na kilka większych kawałków, z każdego uformować wałek o grubości kciuka. Pokroić go na 5-6 cm kawałki.

Krok 7 - Schupfnudeln kluski ze Szwabii foto

Formować spiczaste kluski.

Krok 8 - Schupfnudeln kluski ze Szwabii foto

Kluski gotować w 2 l osolonej wody około 3-4 minut po wypłynięciu. Na patelni rozpuścić masełko i podsmażyć kluski.

Smaczna_B
Kluski podaje się na słodko lub z kiszoną kapustą i boczkiem. Do przygotowania klusek można użyć mąki żytniej lub pszennej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ApplePie 01.03.2017 14:07
Smakowicie wygladaja!
Smaczna_B 18.04.2015 16:07
jest z nimi trochę roboty , bo trzeba formować ręcznie szpic na każdym końcu , ale warto , bo kluski są i smaczne i fajnie wyglądają
Ola1984 18.04.2015 07:18
Świetne kluski. Dzieciaki byłyby zachwycone.
Ifa 18.04.2015 06:57
Pyszne! Trochę jak nasze kopytka :-)
Mietek z20 17.04.2015 21:40
Ciekawy przepis , z chęcią wypróbuję :)
caralajna 17.04.2015 21:35
fajny mają kształt
wirtualnykucharz 17.04.2015 18:28
bardzo smaczny przepi
Aleksandra/Olcia 17.04.2015 18:21
kurcze gdzieś , kiedyś je jadłam,ale nie mogę sobie przypomnieć,wiem że były podane do mięsa i kapusty ....pyszna propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat