Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schupfnudeln kluski ze Szwabii

2.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kartofle 750 gramów
mąka pszenna 150 gramów
masło 30 gramów
jajko 3 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
woda 3 litry
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta

Porada

Kluski podaje się na słodko lub z kiszoną kapustą i boczkiem. Do przygotowania klusek można użyć mąki żytniej lub pszennej.

Przepis i sposób przygotowania na: Schupfnudeln kluski ze Szwabii

Kroki postępowania

1

Ziemniaki w mundurkach ugotować w litrze wody. Zostawić do ostygnięcia. Następnie ziemniaki obrać i zmielić.

Krok 1 - Schupfnudeln kluski ze Szwabii foto
2
Wsypać przesianą mąkę.
Krok 2 - Schupfnudeln kluski ze Szwabii foto
3
Wbić całe jaja.
Krok 3 - Schupfnudeln kluski ze Szwabii foto
4

Dodać szczyptę gałki muszkatołowej. 

Krok 4 - Schupfnudeln kluski ze Szwabii foto
5

Zagnieść gładkie ciasto.

Krok 5 - Schupfnudeln kluski ze Szwabii foto
6

Ciasto podzielić na kilka większych kawałków, z każdego uformować wałek o grubości kciuka. Pokroić go na 5-6 cm kawałki.

Krok 6 - Schupfnudeln kluski ze Szwabii foto
7

Formować spiczaste kluski.

Krok 7 - Schupfnudeln kluski ze Szwabii foto
8

Kluski gotować w 2 l osolonej wody około 3-4 minut po wypłynięciu. Na patelni rozpuścić masełko i podsmażyć kluski.

Krok 8 - Schupfnudeln kluski ze Szwabii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ApplePie 01.03.2017 14:07
Smakowicie wygladaja!
Smaczna_B 18.04.2015 16:07
jest z nimi trochę roboty , bo trzeba formować ręcznie szpic na każdym końcu , ale warto , bo kluski są i smaczne i fajnie wyglądają
Ola1984 18.04.2015 07:18
Świetne kluski. Dzieciaki byłyby zachwycone.
Ifa 18.04.2015 06:57
Pyszne! Trochę jak nasze kopytka :-)
Mietek z20 17.04.2015 21:40
Ciekawy przepis , z chęcią wypróbuję :)
caralajna 17.04.2015 21:35
fajny mają kształt
wirtualnykucharz 17.04.2015 18:28
bardzo smaczny przepi
Aleksandra/Olcia 17.04.2015 18:21
kurcze gdzieś , kiedyś je jadłam,ale nie mogę sobie przypomnieć,wiem że były podane do mięsa i kapusty ....pyszna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak