Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schacciata - płaski chlebek

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 450 g
woda letnia 125 ml
drożdże 30 g
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
oliwa 75 ml
woda zimna 125 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Schacciata - płaski chlebek

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z letnią wodą i cukrem, odstawić na 5 minut.

Mąkę przesiać, zrobić dołek, wlać rozpuszczone drożdże, dodać sól oraz 2 łyżki oliwy. Wymieszać kolistym ruchem, stopniowo łącząc z mąką. W połowie pracy dodać zimną wodę. Wyrabiać, aż utworzy się zwarta kula.

Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Zagniatać około 10-15 minut, w między czasie podsypując odrobiną mąki.

Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej oliwą misce, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.

Następnie ciasto lekko przyklepać, przełożyć na stolnicę. Wyrabiać kilka minut i uformować podłużny, cienki placek.
Krok 1 - Schacciata - płaski chlebek foto
2
Ułożyć go na natłuszczonej blasze i zrobić palcem dołki co 4 cm. Polać resztą oliwy, posypać solą morską.

Piec około 25 minut w temp. 200st.

Przed podaniem skropić oliwą.
Krok 2 - Schacciata - płaski chlebek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 05.06.2014 23:40
bardzo fajny przepisik
Motorek 04.06.2014 08:04
bardzo fajny chlebek
Kejti 01.06.2014 22:29
Włoski chlebek,nigdy nie robiłam,ale smakowicie wygląda :-)
caralajna 29.05.2014 16:02
inna nazwa focacci? bardzo lubię ten włoski chlebek :)
pola-a 27.05.2014 18:39
bardzo podobne do focaccii, czy to jakaś inna wariacja na jej temat? :)
kasienka23 27.05.2014 17:06
fajny chlebek
Niki22 27.05.2014 13:32
takiego chlebka jeszcze nie jadłam ani nie robiłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak