Schabowy z ananasem i serem

Schabowy z ananasem i serem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łyzki mąki pszennej

    4
  • szkl. bułki tartej

    ok. 3/4
  • olej

    do smażenia:
  • duże i dość grube plastry sera żółtego, użyłam Edamskiego

    4
  • mleko

    2 łyżki
  • schab

    4 (duże plastry, środkowy)
  • ananas z puszki

    200 (w kawałkach)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Plastry mięsa lekko robić przykrywając je folią spożywczą. Oprószyć z obu stron solą i dość obficie papryką słodką mieloną. Opanierować kolejno w mące, jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej. Kłaść na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyć na dość dużym ogniu aż kotlety będą rumiane z obu stron. Następnie zmniejszyć płomień pod patelnią a na każdym kotlecie ułożyć po kilka kawałków ananasa (można je drobniej pokroić) i przykryć plastrem sera. Patelnię nakryć pokrywką i dusić 2-4 min. aż mięso dojdzie a ser na wierzchu się roztopi. Podałam z ryżem i sałatką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Miki

22.01.2012 14:08
smakowicie wygląda

Sarenka

10.09.2011 07:20
Ta serowa chmurka wyglada oblednie!

angelika14

30.04.2011 09:58
Pyszności:)

angelika14

30.04.2011 09:58
Pyszności:)

angelika14

30.04.2011 09:57
Pyszności:)

ana00

23.02.2011 14:24
Extra wygląda :)

bahus

11.01.2011 22:25
Świetne tak w wyglądzie jak i w smaku

hastalavista

31.10.2010 12:50
fajne połączenie

izoldaaa6

06.09.2010 09:50
ja kładę cały plaster ananasa :)

justyna111

05.09.2010 11:12
ciekawy przepis może się skuszę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat