Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabowy na grzybową nutę.

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kotlety schabowe 2 szt
jajko 1 szt
mąka 1 łyzka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyzki
olej do smażenia wg potrzeb
pieczarki 25 dag
kostka grzybowa 1 szt
kasza gryczana 1 woreczek
sól do smaku
pieprz do smaku
masło 1 łyżeczka
grzyby suszone 1 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowy na grzybową nutę.

Kotlety schabowe rozbić dość cienko,posolić i oprószyć pieprzem.Bułkę tartą wymieszać z suszonymi grzymami,jajko roztrzepać,lekko osolić.
Na patelni rozgrzać olej kotlety panierować w mące,jajku oraz bułce i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.Po usmażeniu wstawić je do ciepłego piekarnika.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem kostki grzybowej,umyć kaszę,włożyć ją do wrzątku i ugotować na sypko.
Pieczarki po umyciu i osuszeniu kroimy w plasterki,wkładamy na patelnię i smażymy na łyżeczce masła do odparowania płynu,nastepnie je solimy i posypujemy pieprzem.
Ugotowaną kaszę mieszamy z 2-3 łyzkami tłuszczu pozostałego ze smażenia kotletów i mieszamy z 1/3 usmażonych pieczarek.
Kaszę wykładamy na talerze ,obok kotlet obłożony pozostałymi pieczarkami i obiadek gotowy.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 02.02.2014 07:45
smaczny obiadek :)
Ada-Gaba 30.01.2014 08:34
znakomity obiadek
aginaa 30.01.2014 08:29
lubie takie miesko
Rafał10 28.01.2014 20:59
pyszny obiadek
Alex_M 28.01.2014 14:21
musiał smakować pysznie! :)
Magula 28.01.2014 08:48
pyszne mięsko
Aga-25 28.01.2014 08:26
pyszności mniam
Agnieszka-87-25 28.01.2014 08:08
pyszny schabowy
Janina 28.01.2014 08:04
Super smaki;)
ada.la 28.01.2014 08:03
pyszny obiadek
IZABELA29 28.01.2014 07:37
mniam jak pysznie
olkaaa 28.01.2014 07:29
bardzo fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak