Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabowy inaczej

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięso

schab bez kości 400 gram
przyprawy do wieprzowiny
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
tymianek 1/2 łyżeczki
olej 1 łyżka
mąka 1 łyżka
bulion warzywny 1/2 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat
sól

Ciasto naleśnikowe

mąka 3/4 szklanki
jajko 1 sztuka
mleko 1 szklanka
olej 1/2 łyżki
sól

Kapusta

kapusta kiszona 300 gram
grzyby leśne 60 g
cebula 1 sztuka
mąka 1 łyżeczka
Bulion grzybowy 1 kostka
woda 1/3 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Majeranek suszony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
tłuszcz do smażenia

Panierka

jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowy inaczej

Kroki postępowania

1
Do miseczki włożyć przyprawy i olej. Wymieszać z lekko rozbitym mięsem i odstawić do lodówki na godzinę.
Krok 1 - Schabowy inaczej foto
2
Kapustę z liściem i zielem angielskim ugotować w niewielkiej ilości wody.
Krok 2 - Schabowy inaczej foto
3
Mięso opruszyć mąką, kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron.
Krok 3 - Schabowy inaczej foto
4
Podlać mięso bulionem, przykryć i dusić do miękkości.
Krok 4 - Schabowy inaczej foto
5
Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować i usmażyć 4 duże naleśniki. U mnie z tej porcji wyszło 6 dużych naleśników.
Krok 5 - Schabowy inaczej foto
6
Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i usmażyć cebulę z grzybami ( u mnie mrożone opieńki). Mogą być grzyby suszone, wcześniej namoczone i ugotowane.
Krok 6 - Schabowy inaczej foto
7
Do usmażonych grzybów dodać mąkę i mieszając razem przesmażyć.
Krok 7 - Schabowy inaczej foto
8
Ugotowaną kapustę przełożyć do grzybów. Dodać kostkę grzybową rozpuszczoną w wodzie, doprawić majerankiem, pieprzem i solą.Wymieszać i chwilę razem dusić do połączenia smaków.
Krok 8 - Schabowy inaczej foto
9
Na środek naleśnika położyć łyżkę kapusty, na wierzch uduszone mięso i znowu kapustę. Złożyć w kopertę.
Krok 9 - Schabowy inaczej foto
10
Panierować każdy gotowy naleśnik w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Krok 10 - Schabowy inaczej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 06.01.2015 13:19
fajna propozycja
odjechana 06.01.2015 12:24
Rewelacja! :)
Wacław 06.01.2015 11:34
pyszny obiad :-)
Janina 06.01.2015 11:29
Świetny przepis;)
mysza75 06.01.2015 10:29
jakie to dobre pycha
R'n'G Kitchen 06.01.2015 10:23
Świetny pomysł! Pycha!
Edith85 06.01.2015 08:37
pomysł rewelacyjny :)
pajbek 05.01.2015 23:04
pyszne mięsko :-)
Franciszek 05.01.2015 22:41
Ciekawie wygląda
Skotka 05.01.2015 22:13
Polecam, moi domownicy byli zachwyceni:)
Ostra Na Słodko 05.01.2015 21:41
Ale smakowicie wyglądają! Zrobię na jutrzejszy obiad :D
cooked 05.01.2015 21:37
bardzo ciekawe :)
MałaMi89 05.01.2015 21:30
Bardzo oryginalnie!
Kuchnia Marty 05.01.2015 21:24
Ciekawy przepis! Super wygląda!
Konczi 05.01.2015 21:09
pysznie wygląda :)
RenataZ-et 05.01.2015 21:06
super przepis
gosia1988 05.01.2015 21:01
pyszne danie na obiad
Jadwiga/Jaga85 05.01.2015 20:42
Apetyczne danie!
patryska76 05.01.2015 20:37
wygląda smakowicie! ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak