Schabowe w śliwkowo-cynamonowej marynacie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki suszone

    7-8 sztuk
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • pieprz chili

  • sól do smaku

  • oliwa

    2-3 łyżki
  • pieczarki

    6-7 sztuk
  • śmietana 18 proc

    100 ml.
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • schab

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Schabowe w śliwkowo-cynamonowej marynacie foto
Śliwki pokroić w kosteczkę. Do miseczki wlać oliwę z oliwek dodać koncentrat, śliwki, cynamon, gałkę, sól, pieprz, rozmaryn, i całość wymieszać. Można opcjonalnie dodać 1 ząbek czosnku. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki.
Krok 2 - Schabowe w śliwkowo-cynamonowej marynacie foto
Schabowe nacieramy marynata z obu storn. Pozostawiamy na ok. 30 minut. Schabowych nie rozbijamy.
Krok 3 - Schabowe w śliwkowo-cynamonowej marynacie foto
Rozgrzać patelnię i położyć schabowe. smażyć z obu stron. Po lekkim usmażeniu dolać ok. 1/2 szklanki wody. i dusić schabowe pod przykryciem ok. 4-5 minut na małym ogniu. Później dodać pieczarki i smażyć ok. 3 minuty. Wlać śmietanę i ze śmietaną smażyć ok. 3-4 minuty na wolnym ogniu.
Krok 4 - Schabowe w śliwkowo-cynamonowej marynacie foto
Schabowe wyłożyć n a talerz i polać sosem. Najlepiej smakują z ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ppaulina 29.10.2013 12:22
pyszny obiad
Stenka 02.04.2013 08:49
ciekawy przepis
Monika58 24.03.2013 23:18
pysznie podany
Megg 24.03.2013 15:52
wygląda bardzo apetycznie, super przepis!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat