Schabowe w pestkach słonecznika

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    4-5 plastrów
  • jajka

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    15 dag
  • mleko 3,2%

    150 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    do smaku
  • przyprawa do kurczaka

    do smaku
  • słonecznik łuskany

    30 dag
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Schabowe w pestkach słonecznika foto
Mięso myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem.Wkładamy do foliowego woreczka i rozbijamy tłuczkiem,oprószamy przyprawą do smaku.Odstawiamy na 10 minut aby mięso naszło przyprawą.
Krok 2 - Schabowe w pestkach słonecznika foto
Z jajek,mleka i mąki robimy ciasto naleśnikowe,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Schabowe w pestkach słonecznika foto
Pestki słonecznika wysypujemy na płaski talerz.Kotlety panierujemy w cieście a następnie w pestkach smażymy wolno na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z bukietem ulubionych surówek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
luna76 26.04.2014 08:54
jestem ciekawa jak smakują takie kotleciki :)
caralajna 26.04.2014 08:23
ależ apetycznie wyglądają :)
Kejti 25.04.2014 18:56
Fajne,nigdy takich nie jadłam,ale chętnie spróbuję :-)
eMMe 25.04.2014 12:59
Super pomysł na panierkę:)
Patriszja 25.04.2014 10:33
przyznam że takiego to ja nie jadłam jeszcze nigdy... bardzo fajnie i smacznie wygląda :)
Aleksandra/Olcia 25.04.2014 10:13
robie tak filety z kurczaka pycha
fotoviderek 25.04.2014 09:36
Musiały być pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat