Schabowe sakiewki Eli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurki

    500 g
  • cebula

    2 szt
  • masło klarowane

    2 łyżka
  • sól, pieprz

    do smaku
  • Grill przyprawa klasyczna Prymat

    1 łyżeczka
  • olej

    1 łyżka
  • śmietana kremówka

    300 ml
  • kostka warzywna

    1/2 szt
  • szczypiorek

    1/4 pęczek
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • cukinia

    1 szt
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • kotlety schabowe

    5 (bez kości)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Schabowe sakiewki Eli foto
Kurki oczyścić,umyć i dokładnie odsączyć.Cebule drobno pokroić.Na patelni rozpuścić masło,dodać kurki,połowę cebuli oprószyć solą,pieprzem i smażyć aż odparuje sok.Do kurek wlać śmietanę i dusić aż śmietana lekko zgęstnieje.
Krok 2 - Schabowe sakiewki Eli foto
Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem na duże cienkie płaty.
Krok 3 - Schabowe sakiewki Eli foto
Umytą i osuszoną cukinię pokroić w kostkę razem ze skórką.Cztery łyżki kurek odłożyć do miseczki,dodać cukinię i wymieszać.Na środek płatów mięsnych rozłożyć farsz.
Krok 4 - Schabowe sakiewki Eli foto
Zebrać wszystkie brzegi mięsa i związać nicią kuchenną,tworząc sakiewki.Wymieszać sól,pieprz,przyprawę do grilla,paprykę i czosnek.Sakiewki posmarować olejem i oprószyć przyprawami.
Krok 5 - Schabowe sakiewki Eli foto
Sakiewki ułożyć w naczyniu żaroodpornym,dodać resztę cebuli,wlać gorący bulion warzywny.Naczynie przykryć pokrywką i piec sakiewki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C,przez około 60 minut.Gotowe sakiewki wyłożyć na półmisek,zdjąć nici i obwiązać szczypiorkiem.Powstały sos wlać do pozostałych kurek w śmietanie,ewentualnie zagęścić mąką wymieszaną z wodą,i zagotować.Sakiewki podawać z sosem kurkowym.Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 31.01.2017 12:14
Och jakie pyszne. Czasem robiłam w sezonie grzybowym.
gusia1000 08.01.2017 14:10
Ładnie i smacznie.
Elżbieta17 24.10.2012 08:13
rewelacyjne danie:)
pajbek 24.10.2012 02:32
Wygląda pysznie, muszę koniwcznie spróbować.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat