schabowe sakiewki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1,5 kg
  • pieczarki

    15 szt
  • cebula

    3 szt
  • olej

    2 łyżki
  • przyprawa do zup i potraw w płynie Kucharek

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso rozbijamy dość cienko, uważając, aby go nie podziurawić. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Umyte i oczyszczone pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy warzywa i dusimy do miękkości. Przyprawiamy solą, pieprzem i maggi.
Gotowy farsz układamy po środku rozbitych płatów mięsa. Zwijamy, nadając im kształt sakiewek, które mocno związujemy nitką.
Sakiewki układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 st, od czasu do czasu podlewając powstającym sosem.
Po upieczeniu usuwamy nitki, a na ich miejsce zawijamy sparzony listek szczypiorku lub pory.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 20.08.2013 18:35
Wyglądają genialnie.
mela25 13.07.2012 07:20
smakowite
Pajecznik 02.02.2012 20:02
Zdecydowanie spróbuję. Lubię takie urozmaicenia prostych dań.
Natalia/tubisiek 30.09.2011 11:37
ładnie wyglądają :)
agnieszka189 27.07.2011 09:23
rewelka
barbara11561 24.05.2011 16:58
Wspaniale smakują,jadłam niedawno:):)
Iwona56 06.04.2011 11:03
cudo
Moni 09.03.2011 10:41
ale fajny pomysł, szkoda że trochę się schodzi z ich zrobieniem
ElizaT 23.01.2011 17:50
naprawdę niezłe ;)
crysaliska 23.01.2011 13:18
wyglądają smakowicie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat