Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabowe roladki z piernikowym sosem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żurawina suszona 50 g
ser brie 60 g
szalotka 1 sztuka
natka pietruszki 1 garść
schab bez kości 4 plastry
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
Przyprawa do mięs Prymat 2 łyżeczki
pierniki lukrowane 5 sztuk
pomarańcza 1 sztuka
ocet balsamiczny 2 łyżki
masło 80 g

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowe roladki z piernikowym sosem

Kroki postępowania

1
Szalotkę i ser brie pokroić w kostkę, suszoną żurawinę i natkę posiekać, wymieszać.
Krok 1 - Schabowe roladki z piernikowym sosem foto
2
Plastry schabu rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.
Krok 2 - Schabowe roladki z piernikowym sosem foto
3
Po trochu przygotowanego farszu rozłożyć na każdym plasterku schabu.
Krok 3 - Schabowe roladki z piernikowym sosem foto
4
Zwinąć w ścisłe roladki, spiąć wykałaczkami.
Krok 4 - Schabowe roladki z piernikowym sosem foto
5
Na patelni rozgrzać olej, kłaść na niego roladki, posypać je z obu stron przyprawą do mięs.
Krok 5 - Schabowe roladki z piernikowym sosem foto
6
Roladki z każdej strony mocno zrumienić. Do zrumienionego mięsa wlać pół szklanki wody. Roladki dusić 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po 10 minutach duszenia roladki odwrócić. Na koniec odparować pozostały po duszeniu płyn, a mięso ponownie zrumienić.
Krok 6 - Schabowe roladki z piernikowym sosem foto
7
Pierniczki przełożyć do miski blendera i zmiksować.
Krok 7 - Schabowe roladki z piernikowym sosem foto
8
Z pomarańczy zetrzeć ok. 1 łyżeczkę skórki, z całej wycisnąć sok.
Krok 8 - Schabowe roladki z piernikowym sosem foto
9
Do tłuszczu po smażeniu mięsa dodać skórkę i sok z pomarańczy, ocet balsamiczny i zmiksowane pierniczki. Dolać pół szklanki wody. Wszystko zagotować na małym ogniu cały czas mieszając.
Krok 9 - Schabowe roladki z piernikowym sosem foto
10
Sos przetrzeć przez gęste sito, dodać do niego masło i mieszać, aż wszystko ładnie się połączy. Roladki podawać z gorącym sosem.
Krok 10 - Schabowe roladki z piernikowym sosem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata92 29.07.2016 13:09
Pyszne danie :)
fotoviderek 27.07.2016 14:52
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak