Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabowe paseczki duszone z marchewką, granatem i miętą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
marchew obrana 160 g
granat 1/2 średniej wielkości
cebula duża
gorąca woda 750 ml
mąka ziemniaczana 4 łyżki
sól 3/4 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat
mięta liście świeże 3 g
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowe paseczki duszone z marchewką, granatem i miętą

Cebulę kroimy w piórka i smażymy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do większego garnka. Marchewkę kroimy w słupki i dodajemy do usmażonej cebuli. Szynkę myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki. W misce mieszamy 4 łyżki mąki ziemniaczanej, sól i pieprz, wrzucamy pokrojone mięso i dokładnie mieszamy, następnie obsmażamy (z każdej strony) na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Przekładamy do garnka z cebulą, dodajemy część porwanych na mniejsze kawałki listków mięty i połowę nasion granata, wlewamy 750 ml gorącej wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 65 minut (od czasu do czasu mieszając). Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pozostałe, porwane listki mięty, nasiona granata i dusimy jeszcze około 10 minut. W razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy makaronem, ziemniakami, ryżem lub kaszą i dowolną surówką czy jarzynką:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak