Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabowe kwiaty

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab 4 plstry
pieczarki 150 g
ogórek kiszony 1 szt
kiełbasa krakowska 8 plastrów
sól
pieprz
chili
sos sojowy
bulion 200 ml
boczek 4 plastry
szynka 4 plastry
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowe kwiaty

Plastry schabu robić dość cienko (ale uważając, żeby nie zrobiły się dziury w czasie rozbijania. Doprawić solą, pieprzem, chili i sosem sojowym. Odstawić do lodówki.

Pieczarki, cebulę i ogórka drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i ją zeszklić. Następnie dołożyć pieczarki i smażyć, aż wyparuje woda. Dodać ogórka i jeszcze chwilkę smażyć (jakieś 2-3-min).

Na plastrach schabu układać 2 plastry krakowskiej, na to 1/4 farszu. Zawinąć dokładnie tak jakby w sakiewkę. Na górze położyć plaster szynki. Owinąć tak przygotowaną paczuszkę białą nicią, tak alby przybrała kształt kwiatu (takim sposobem jak pakuje się prezenty).

Mocno rozgrzać olej na patelni. Obsmażyć z obu stron. Mają być rumiane. Następnie ułożyć tak obsmażone kwiaty w naczyniu żaroodpornym, podlać wodą i piec przez 40-50min w temp 200st. Powstały sos można zabielić śmietaną i zagęścić mąką.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak