Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

schabik

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
czosnek 3 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 4-5
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
olej rzepakowy 1/3 szkl
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: schabik

Schab natrzeć solą, papryką i majerankiem, obłożyć plasterkami czosnku i liśćmi laurowymi, podlać olejem i wstawić do lodówki na 24 h, co kilka godzin oblewać mięso olejem. Pieczemy mięso w naczyniu żaroodpornym na średniej wysokości piekarnika bez przykrycia, niżej wkładamy naczynie z wodą ok 1,5-2 litry(u mnie duża blacha). Piekarnik musi być nagrzany, a woda parować, gdy wkładamy mięso. Pieczemy ok 2 h w 170 st. C. Mięso jest aromatyczne i kruche. Moim zdaniem najlepsze jako wędlina

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 06.05.2014 11:26
Pysznie się zapowiada :-)
gosiag 03.03.2014 22:09
pyszny schabik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak