Przepis i sposób przygotowania na: Schab ze śliwką suszoną
Cebulę i czosnek kroimy w plastry. Schab nacieramy przyprawami - papryką, przyprawą uniwersalną, solą, pieprzem a na koniec majerankiem. Gdy mięso jest zbyt suche, możemy je lekko posmarować olejem.
Schab umieszczamy w pojemniku i okładamy cebulą i czosnkiem. Naczynie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc.
Następnego dnia do garnka nalewamy oleju, tyle aby zakrył dno naczynia. Schab obieramy z cebuli i czosnku, obsmażamy go po 2-3 minuty z każdej strony i dodajemy do zrumienienia cebulę i czosnek.
Następnie całość zalewamy wodą do połowy wysokości schabu, dodajemy skruszoną kostkę bulionową, ziele angielskie, listki laurowe i pokrojone suszone śliwki, które wcześniej odłożyliśmy.
Gotujemy na wolnym ogniu, po pół godziny gotowania przewracamy schab na drugą stronę i gotujemy kolejne pół godziny.
Schab możemy podawać zarówno na gorąco - polany sosem, który lekko zagęszczamy, jak i na zimno do pieczywa.
Polecam, jest przepyszny :)