Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab ze śliwką i pietruszką z glazurą z nutą kawy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki główne

schab bez kości 1,5 kg
natka pietruszki 4 łyżki posiekanej
śliwki suszone kilka szt
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
sól i pieprz do smaku

Glazura z nutą kawy

ketchup pikantny 3 łyżki
musztarda dijon 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
kawa zbożowa 1 czubata łyżka
sól i pieprz do smaku

Porada

Przepyszna propozycja - schab ze śliwką, który jest popularną schabową roladą wzbogaciłam o siekaną natkę pietruszki, dzięki czemu wygląda jeszcze atrakcyjniej w przekroju. Glazura z nutą kawy nadaje ciekawy smak!

Przepis i sposób przygotowania na: Schab ze śliwką i pietruszką z glazurą z nutą kawy

Kroki postępowania

1
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozcinamy na roladę - należy odcinać w taki sposób, aby uzyskać jak największy płat mięsa. Następnie oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, słodką i ostrą papryką, granulowanym czosnkiem, majerankiem oraz posiekaną natką pietruszki. Na jednym brzegu układamy jedna przy drugiej suszone śliwki i od tego końca zaczynając zwijamy ciasno w roladę. Po zwinięciu obwiązujemy sznurkiem kuchennym i nacieramy solą.
Krok 1 - Schab ze śliwką i pietruszką z glazurą z nutą kawy foto
2
Tak przygotowaną roladę obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony, aby zamknąć pory i przygotować do pieczenia.
Krok 2 - Schab ze śliwką i pietruszką z glazurą z nutą kawy foto
3
Obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy z każdej strony glazurą z dokładnie wymieszanych składników.
Do naczynia wlewamy jeszcze około 1 szklankę gorącej wody i wkładamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy jeszcze na 20 minut i dopiero wyjmujemy, odsączamy z płynu, który się wytworzył w naczyniu i całkowicie studzimy przed krojeniem.
Krok 3 - Schab ze śliwką i pietruszką z glazurą z nutą kawy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 30.01.2016 17:40
Bardzo mi miło czytać takie komentarze
ania2610 26.01.2016 19:31
schabik wygląda bardzo okazale i atrakcyjnie!
Skotka 26.01.2016 15:28
Pięknie się prezentuje:) Na pewno jest pyszny:)
dollce 26.01.2016 14:39
apetyczna propozycja
berys18 26.01.2016 13:58
pięknie wygląda
foczka-ks 26.01.2016 13:35
smakowite, mniam
bertpvd 26.01.2016 12:51
wspaniałe mięsko !
joannaa24 26.01.2016 11:29
Świetnie przyrządzony schab
IlonaAlbertos 26.01.2016 11:19
Uwielbiam taki schab.
Malinka 26.01.2016 11:14
Na pewno bardzo smakował... :)
Aleksandra/Olcia 26.01.2016 11:11
idealna mniam
monikaT83 26.01.2016 10:43
Świetne pomyślane i pięknie wykonane!
mysza75 26.01.2016 10:36
schabik pierwsza klasa
Madzai 26.01.2016 10:33
Smaczny obiadek
RenataZ-et 26.01.2016 10:11
wow! wygląda perfekcyjnie!
agaK. 26.01.2016 09:56
Nazwa i widok jest mega zachęcający.
Małgorzata Pin 26.01.2016 09:44
Wygląda wyśmienicie.
Mniam 26.01.2016 09:31
Ciekawie przygotowany schab, idealny na niedzielny obiad :)
Ewelina1991 26.01.2016 08:21
bardzo apetyczny schab
Poison1988 26.01.2016 08:04
wygląda smakowicie :)
Maridka19 26.01.2016 07:46
Pyszne mięsko do obiadku :)
Wafelek2601 26.01.2016 07:00
Pysznie wygląda
Krystyna32 26.01.2016 06:59
smaczny schabik :)
jagoda5913 26.01.2016 00:19
pięknie wygląda
misia53 25.01.2016 23:36
Bardzo pięknie ,apetycznie wyglada twój schabik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak