Schab ze śliwką i orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kg
  • śliwki

    150 gram
  • orzechy włoskie

    100 gram
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • majeranek

    szczypta
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • smalec

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Posolić, popieprzyć, posypać majerankiem i skropić sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie natrzeć i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na całą noc. Śliwki zalać niewielką ilością wody. Po 12 godzinach gotować je przez około 15 minut na niewielkim ogniu. Kolejno odsączyć z wody (nie wylewać) i pozostawić do wystudzenia. Orzechy grubo pokroić i wymieszać z żółtkiem, solą, pieprzem i pokrojonymi w paski śliwkami. Schab naciąć do połowy w trzech miejscach przez całą długość mięsa. Wypełnić nacięcia farszem - lekko docisnąć (można związać sznurkiem). Brytfannę wyłóż folią aluminiową (matowa strona ma dotykać ścianek naczynia, a błyszcząca mięsa) i posmaruj ją smalcem. Włożyć do naczynia mięso i polać je delikatnie wodą ze śliwek. Wierzch brytfanny szczelnie zawinąć folią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 70 minut. Pod koniec pieczenia można ściągnąć folię aby mięso się przyrumieniło. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i zimno.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 26.03.2015 18:05
ciekawy przepis
VioletoweKucharzenie 26.03.2015 14:14
Takiego jeszcze nie próbowałam...Super!
wyattearp 26.03.2015 13:27
super !!!!!!!!!!!!!!!
Mancia w kuchni 26.03.2015 10:37
mniam, idealny na święta
dodi 26.03.2015 09:45
apetycznie wyglada
justynkag 26.03.2015 09:25
Z pewnością doskonale smakuje. Chętnie spróbuję
Futka 26.03.2015 08:51
Cudowny i niezwykle smakowity schab. Z przyjemnością spróbowałabym choć kawałeczek :)
Pyszota 26.03.2015 08:48
super przepis
Magula 26.03.2015 07:23
bardzo ciekawa propozycja
Krzysztof15 26.03.2015 07:02
super schabik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat