Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab ze śliwką i orzechami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
śliwki 150 gram
orzechy włoskie 100 gram
sól do smaku
pieprz do smaku
żółtko jajek 1 sztuka
majeranek szczypta
sok z cytryny 1 łyżeczka
smalec 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab ze śliwką i orzechami

Schab umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Posolić, popieprzyć, posypać majerankiem i skropić sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie natrzeć i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na całą noc. Śliwki zalać niewielką ilością wody. Po 12 godzinach gotować je przez około 15 minut na niewielkim ogniu. Kolejno odsączyć z wody (nie wylewać) i pozostawić do wystudzenia. Orzechy grubo pokroić i wymieszać z żółtkiem, solą, pieprzem i pokrojonymi w paski śliwkami. Schab naciąć do połowy w trzech miejscach przez całą długość mięsa. Wypełnić nacięcia farszem - lekko docisnąć (można związać sznurkiem). Brytfannę wyłóż folią aluminiową (matowa strona ma dotykać ścianek naczynia, a błyszcząca mięsa) i posmaruj ją smalcem. Włożyć do naczynia mięso i polać je delikatnie wodą ze śliwek. Wierzch brytfanny szczelnie zawinąć folią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 70 minut. Pod koniec pieczenia można ściągnąć folię aby mięso się przyrumieniło. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 26.03.2015 18:05
ciekawy przepis
VioletoweKucharzenie 26.03.2015 14:14
Takiego jeszcze nie próbowałam...Super!
wyattearp 26.03.2015 13:27
super !!!!!!!!!!!!!!!
Mancia w kuchni 26.03.2015 10:37
mniam, idealny na święta
dodi 26.03.2015 09:45
apetycznie wyglada
justynkag 26.03.2015 09:25
Z pewnością doskonale smakuje. Chętnie spróbuję
Futka 26.03.2015 08:51
Cudowny i niezwykle smakowity schab. Z przyjemnością spróbowałabym choć kawałeczek :)
Pyszota 26.03.2015 08:48
super przepis
Magula 26.03.2015 07:23
bardzo ciekawa propozycja
Krzysztof15 26.03.2015 07:02
super schabik
monikaT83 26.03.2015 06:05
apetyczne i dekoracyjne mięsko:)
norweska20 26.03.2015 00:34
zestawienie pierwsza klasa
Renataj 25.03.2015 23:15
Fajny i apetyczny przepis.
marcia7 25.03.2015 22:47
cudownie to wygląda
Ania84 25.03.2015 22:24
przepięknie wygląda
pajbek 25.03.2015 22:09
Musi być pyszny :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak