Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab ze śliwką i morelą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1,8 kg
morele suszone 120 g
śliwki suszone 120 g
sól i pieprz
Czosnek suszony Prymat
miód prawdziwy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab ze śliwką i morelą

Schab umyć, oczyścić z błon i osuszyć ręcznikiem papierowym. Długim ostrym nożem zrobić w nim dwa nacięcia wzdłuż kawałka mięsa. Do jednego z otworów włożyć suszone śliwki, do drugiego morele. Z miodu, soli, pieprzu i czosnku zrobić marynatę, którą bardzo dokładnie natrzeć mięso. Mięso zawinąć szczelnie w folię aluminiową i odstawić na 24 h do lodówki. Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 st C i wstawić do niego mięso. Piec przez 2 godziny. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i znów wstawić na całą noc do lodówki, aby mięso stężało. Podawać na zimno pokrojony w plasterki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 01.01.2017 14:18
bardzo dobre
Aleksandra/Olcia 30.12.2016 15:08
smakowity
Bernadeta1 30.12.2016 14:42
pysznie się prezentuje
asiatok 30.12.2016 13:19
pyszne, klasyczne połączenie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak