Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab ze śliwką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
śliwki suszone 1 szklanka
Liść laurowy suszony Prymat 8 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1/2 opak.
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab ze śliwką

Kroki postępowania

1
Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem oraz olejem. Na schabie rozkładamy listki laurowe. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na ok 6-12 godzin.
Krok 1 - Schab ze śliwką foto
2
Śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok godzinę.
Krok 2 - Schab ze śliwką foto
3
W tak przygotowanym mięsie robimy długim nożem rozcięcie w środku, które wypychamy namoczonymi śliwkami. Koniec mięsa można zszyć lub nakłuć wykałaczkami aby śliw kinie 'uciekły' podczas pieczenia
Krok 3 - Schab ze śliwką foto
4
Mięso umieszczamy w rękawie i pieczmy przez około 1 godzinę w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu mięso kroimy w centymetrowe plastry, które układamy na półmisku, dekorujemy owcami.
Krok 4 - Schab ze śliwką foto
5
żelatynę rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu, dodajemy kostkę rosołową, Gorącą żelatynę przelewamy przez małe siteczko i zalewamy mięso z dekoracją jak trochę ostygnie.
Czekamy aż żelatyna całkowicie zastygnie i możemy podawać na stół.
Smacznego!
Krok 5 - Schab ze śliwką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 28.05.2013 08:18
pięknie podane
Klausia 05.04.2013 13:48
bardzo smakowity :)
Justyna24 05.02.2013 21:25
Kolorowy :) i pewnie smaczny
Amellia 04.02.2013 09:11
pyszności!!!
Amellia 04.02.2013 09:11
pyszności!!!
Amellia 04.02.2013 09:11
pyszności!!!
Adrian3 03.02.2013 12:28
uwielbiam:)
Katarzyna34 03.02.2013 12:17
Aż slinka leci
Katarzyna34 03.02.2013 12:17
Aż slinka leci
babajaga1969 03.02.2013 12:01
taki schab jest najlepszy :)
wyattearp 03.02.2013 08:15
pięknie wygląda to lubię !!!!!!!!!
Magula 03.02.2013 00:07
pięknie podany ten schabik
-Natka- 02.02.2013 23:22
Już mi nim zapachniało! Pyszniutki!
Sroczka 02.02.2013 22:49
Pięknie podany. Aż chce się kawałek zjeść.
Poison1988 02.02.2013 22:33
mój ulubiony sposób na schabik. Smakuje rewelacyjnie sam schab jak i sos, który z niego powstaje! :)
paulina2157 02.02.2013 22:16
bardzo lubię
Ewelina47 02.02.2013 22:15
wygląda rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak