Schab zapiekany z serem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kilogram
  • sól

  • pieprz

  • listek bobkowy

  • ziele angielskie

  • ser żółty

    6-7 plaster
  • margaryna

    5 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab umyć,osuszyć.Na patelni rozgrzać tłuszcz mniej więcej 5 dkg margaryny.Ja używam palmy. Schab posolić,popieprzyć do smaku,na rozgrzanym tłuszczu położyć i mocno obsmażyć z każdej strony.Podlać wodą i dusić na małym ogniu ok. 40 min.Dodać ziele angielskie 2 ziarenka i jeden listek bobkowy.Sprawdzać co jakiś czas widelcem czy mięsko jest miękkie.Jak będzie wystarczająco miękkie wyciągnąć i nacinać tak by powstało parę ładnych kawałków.Nie tniemy schabu do końca ponieważ w nacięte szczeliny wkładamy po plastrze sera.Wkładamy ponownie do garnka i dusimy do całkowitego rozpuszczenia sera.Osobiście podaję z młodymi ziemniaczkami i czerwoną kapustą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat