Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab zapiekany z serem.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kilogram
sól
pieprz
listek bobkowy
ziele angielskie
ser żółty 6-7 plaster
margaryna 5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Schab zapiekany z serem.

Schab umyć,osuszyć.Na patelni rozgrzać tłuszcz mniej więcej 5 dkg margaryny.Ja używam palmy. Schab posolić,popieprzyć do smaku,na rozgrzanym tłuszczu położyć i mocno obsmażyć z każdej strony.Podlać wodą i dusić na małym ogniu ok. 40 min.Dodać ziele angielskie 2 ziarenka i jeden listek bobkowy.Sprawdzać co jakiś czas widelcem czy mięsko jest miękkie.Jak będzie wystarczająco miękkie wyciągnąć i nacinać tak by powstało parę ładnych kawałków.Nie tniemy schabu do końca ponieważ w nacięte szczeliny wkładamy po plastrze sera.Wkładamy ponownie do garnka i dusimy do całkowitego rozpuszczenia sera.Osobiście podaję z młodymi ziemniaczkami i czerwoną kapustą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak