SCHAB Z SZYNKOWARA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kg
  • majeranek Prymat

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • sól peklowa

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    2 ząbki
  • pieprz czarny mielony

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab umyć oczyścić z błon i tłuszczu i osuszyć.Czosnek drobno posiekać i rozetrzeć z solą.Wszystkie przyprawy wymieszać .Natrzeć mięso przyprawami.Do szynkowara wkładamy woreczek i wkładamy do niego schab.Woreczek zakręcić i zamknąć szynkowar pokrywą.Odstawiamy do lodówki na dwie doby,aby mięso przeszło przyprawami.Po dwóch dniach w wysokim garnku zagotowujemy wodę i wstawiamy do niej szynkowar.Zmniejszamy płomień do minimum i parzymy schab ok 1 godziny,aż środek mięsa osiągnie temperaturę 85 st C.Wyciągamy szynkowar i schładzamy go pod bieżącą wodą.Odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.Po tym czasie możemy wyjąć nasz schab i delektować się pyszną domową szyneczką:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smakoszek 04.03.2015 15:37
świetna szynka
monika141 27.02.2015 14:00
pysznie wygląda
mysza75 27.02.2015 11:46
taka domowa wędlina najlepsza
Wacław 27.02.2015 08:26
wyglada b.apetycznie
Iwusia 26.02.2015 23:06
idealne mięsko - szyneczka
mirosława4 26.02.2015 23:04
zjadłabym :)
wwwiolka 26.02.2015 21:54
Bardzo fajny przepis.
w mojej kuchni 26.02.2015 21:38
smacznie, domowo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat