Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SCHAB Z SZYNKOWARA

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: SCHAB Z SZYNKOWARA

Schab umyć oczyścić z błon i tłuszczu i osuszyć.Czosnek drobno posiekać i rozetrzeć z solą.Wszystkie przyprawy wymieszać .Natrzeć mięso przyprawami.Do szynkowara wkładamy woreczek i wkładamy do niego schab.Woreczek zakręcić i zamknąć szynkowar pokrywą.Odstawiamy do lodówki na dwie doby,aby mięso przeszło przyprawami.Po dwóch dniach w wysokim garnku zagotowujemy wodę i wstawiamy do niej szynkowar.Zmniejszamy płomień do minimum i parzymy schab ok 1 godziny,aż środek mięsa osiągnie temperaturę 85 st C.Wyciągamy szynkowar i schładzamy go pod bieżącą wodą.Odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.Po tym czasie możemy wyjąć nasz schab i delektować się pyszną domową szyneczką:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakoszek 04.03.2015 15:37
świetna szynka
monika141 27.02.2015 14:00
pysznie wygląda
mysza75 27.02.2015 11:46
taka domowa wędlina najlepsza
Wacław 27.02.2015 08:26
wyglada b.apetycznie
Iwusia 26.02.2015 23:06
idealne mięsko - szyneczka
mirosława4 26.02.2015 23:04
zjadłabym :)
wwwiolka 26.02.2015 21:54
Bardzo fajny przepis.
w mojej kuchni 26.02.2015 21:38
smacznie, domowo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak