Przepis i sposób przygotowania na: Schab z szynkowara
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać sól peklową, pieprz zmielony, roztarty w dłoni rozmaryn, paprykę.
Mieszanką natrzeć mięso, włożyć do woreczka przeznaczonego do szynkowara, szczelnie zamknąć.
Tak przygotowane mięso, włożyć do lodówki na 18 godziny.
umieścić woreczek z mięsem w szynkowarze, wstawić na 6 godzin do lodówki.
Wstawić szynkowar do dużego wysokiego garnka, zalać zimną wodą do wysokości 85 % .
Parzyć w temperaturze 70 - 75 stopni przez 90 minut. Woda w garnku nie może się gotować.( jak temperatura wody się podnosi należy zmniejszyć płomień pod garnkiem).
Wyjąć gorący szynkowar, zalać zimna wodą, wystudzić, wstawić do lodówki na 12 godzin.
Podawać jako obkład do chleba.
SMACZNEGO!!!!!