Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z suszonymi śliwkami pieczony w folii

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1,2 kg
śliwki suszone wędzone - bez pestek
Majeranek suszony Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smakud
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat
olej rzepakowy

Porada

Po ostygnięciu wstawić do lodówki na kilka godzin i kroić w cieniutkie plasterki jako dodatek do kanapek.

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z suszonymi śliwkami pieczony w folii

Kroki postępowania

1
Schab umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami.
Ostrym długim nożem zrobić nacięcie wzdłuż, przez środek mięsa, aż na wylot. Najwygodniej zrobić to po kawałku z obu stron.
Do wnętrza mięsa włożyć tyle śliwek suszonych, ile tylko się zmieści.
Nafaszerowany kawałek schabu natrzeć olejem, a następnie obsypać przyprawami. Włożyć do odpowiedniej folii termicznej, zgrzać próżniowo. Włożyć na dobę do lodówki.
Krok 1 - Schab z suszonymi śliwkami pieczony w folii foto
2
Po dobie przełożyć schab do zamrażarki na 1-2 doby. Kiedy dobrze zamarznie będzie delikatniejszy po upieczeniu.
Krok 2 - Schab z suszonymi śliwkami pieczony w folii foto
3
Zamrożony schab włożyć razem z folią do keksówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na czas ok. 100 minut. Następnie rozciąć ostrożnie folię wzdłuż mięsa, rozchylić i dopiekać 15-20 minut, zwiększając jednocześnie temperaturę do 230*C.
Krok 3 - Schab z suszonymi śliwkami pieczony w folii foto
4
Gotowy schab pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku na 15-20 minut.
Następnie pokroić w plastry grubości 2-3 cm i podawać jako dodatek do obiadu. Zgromadzony w woreczku sos wykorzystać do polania całości.
Krok 4 - Schab z suszonymi śliwkami pieczony w folii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 27.11.2015 09:28
Dzięki zapakowaniu vacum mięsko pozostaje soczyste, nie wysycha podczas pieczenia i pozostają w nim wszystkie aromaty :
Janina 25.11.2015 19:58
Fajne mięsko;))
Maridka19 25.11.2015 14:07
Pyszności na obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak