Schab z pończochy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1,5 kg
  • cukier

    1/2 szkl.
  • sól

    1/2 szkl.
  • sól peklowa

    1/2 łyżki
  • majeranek

    1 łyżka
  • tymianek

    1 łyżka
  • czosnek

    1 główka
  • pieprz

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć i starannie osuszyć ręcznikiem papierowym, dokładnie obtoczyć mięso w cukrze. Schab przełożyć do metalowej foremki i włożyć do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynie sporo płynu. Po tym czasie wylać płyn, umyć mięso z cukru, osuszyć ręcznikiem papierowym i obtoczyć w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin, po tym czasie go opłukać mięso z soli, wytrzeć i obtoczyć dokładnie w mieszance przeciśniętego przez praskę czosnku wymieszanego z majerankiem, tymiankiem, pieprzem . Włożyć na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do pończochy i powiesić w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu. Ja powiesiłam na haczykach od weków zaczepiając o szafkę kuchenną obok kuchenki. Zostawiać na 4 doby. Po tym czasie można wyciągnąć z pończochy i konsumować, należy kroić wędlinę w bardzo cienkie plasterki.
Schab może sobie wisieć dłużej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ifa 28.12.2015 16:10
Muszę zrobić zapas pończoch :-))
Seba 16.11.2014 22:09
fajny przepis
Klausia 17.09.2014 19:47
ciekawe mięso :)
Ada-Gaba 13.09.2014 22:40
zapowiada się rewelacyjnie , chętnie kiedyś wypróbuję
kuklik 13.09.2014 21:42
takiej wędliny w sklepie nie kupisz
barbara11561 13.09.2014 20:41
też go bardzo lubimy,tylko zawijam go w gazę:)
Christopher 13.09.2014 20:25
Pyszny schabik.Robię podobnie,tylko Żona awanturuje się o pończochy ,więc suszę w siatce.
gibli 13.09.2014 19:05
wygląda rewelacyjnie, pyszności:))
asiczekz 13.09.2014 18:47
Prezentuje się rewelacyjnie
Jadwiga/Jaga85 13.09.2014 18:21
Wygląda rewelacyjnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat