Schab z piekarnika

Schab z piekarnika

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Polecam bardzo smaczny schab z marynaty a następnie pieczony w piekarniku. Mięso jest kruche, soczyste a przede wszystkim smaczne.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki do schabu

  • schab wieprzowy

    1.2 kilograma
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • pieprz

    2 szczypty
  • ząbki czosnku

    3 sztuki

składniki marynaty

  • oliwa

    3 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • musztarda

    3 łyżki

dodatkowo

  • olej do smażenia

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab oczyścić, umyć i osuszyć.
Natrzeć solą i pieprzem oraz obłożyć obranym pokrojonym czosnkiem.

Przygotować marynatę;

Olej wymieszać z sosem sojowym,musztardą, majerankiem, ziołami prowansalskimi oraz tymiankiem.
Tak przygotowaną marynatą wysmarować schab i zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu a najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu schab podsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju kujawskim z bazylią i czosnkiem.
Po podsmażeniu przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 - 180 stopni i piec do miękkości mięsa, podlewając od czasu do czasu gorącą wodą.

Z powstałego płynu można zrobić zasmażkę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 07.06.2018 19:42
dobre mieso.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat