Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z piekarnika

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Polecam bardzo smaczny schab z marynaty a następnie pieczony w piekarniku. Mięso jest kruche, soczyste a przede wszystkim smaczne.

Składniki:

składniki do schabu

schab wieprzowy 1.2 kilograma
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
pieprz 2 szczypty
ząbki czosnku 3 sztuki

składniki marynaty

oliwa 3 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
musztarda 3 łyżki

dodatkowo

olej do smażenia 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z piekarnika

Schab oczyścić, umyć i osuszyć.
Natrzeć solą i pieprzem oraz obłożyć obranym pokrojonym czosnkiem.

Przygotować marynatę;

Olej wymieszać z sosem sojowym,musztardą, majerankiem, ziołami prowansalskimi oraz tymiankiem.
Tak przygotowaną marynatą wysmarować schab i zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu a najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu schab podsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju kujawskim z bazylią i czosnkiem.
Po podsmażeniu przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 - 180 stopni i piec do miękkości mięsa, podlewając od czasu do czasu gorącą wodą.

Z powstałego płynu można zrobić zasmażkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:42
dobre mieso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak