Przepis i sposób przygotowania na: Schab z pieczarkami w sosie śliwkowym
Mięso stawiamy pionowo i długim nożem wbijając w środek nacinamy mieso na 1cm w każdy bok, następnie wyjmujemy nóż i palcami wciskamy pieczarki, spinamy wykałaczką.
Mięso nacieramy przyprawami z każdej strony i zostawiamy na 30 min.
Śliwki myjemy, wyciągamy pestki kroimy na pół.
Następnie obsmażamy na stopionym maśle klarowanym, z każdej strony, potem zalewamy wodą, dodajemy śliwki i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 60min. Po tym czasie podkręcamy gaz i redukujemy płyn do 1/3, tak byśmy mieli wystarczającą ilość sosu i by był też wystarczająco aromatyczny.
Gdy już zredukujemy, wyjmujemy mięso.Odczekujemy ok 10 min. po czym kroimy je w plastry, dzięki temu nie będzie się kruszyło.
W tym czasie kiedy mięso odpoczywa, wywar przelewamy przez sitko, śliwki przecieramy by jak najwięcej weszło do wywaru.
Mąkę mieszamy z jogurtem/ śmietaną, odrobiną wody, wlewamy stopniowo do wywaru, doprowadzamy do wrzenia, jeśli konsystencja nas zadowala można sos odstawić.
Mięso układamy na talerzach polewamy sosem i podajemy z kluskami i surówką.