Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z pieczarkami w sosie śliwkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 800 g
pieczarki 4 szt
cebula 1 szt
śliwki 7 szt
cząber 1 szczypta
rozmaryn 1 szczypta
estragon 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku 1/2 łyzeczki czarna sycylijska
kolendra 3 szczypty
pieprz 1/2 łyżeczki
woda 1 L
śmietana 1 łyżka lub gęsty jogurt
mąka 1 łyżka typ 500
masło klarowane 1 łyżka/ do pieczarek odrobina

Porada

Sól czarna dodaje intensywności i koloru jasnym sosom, a ze schabu zawsze wychodzi bardzo jasny, dzięki niej zyskuje głębię.

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z pieczarkami w sosie śliwkowym

Pieczarki ścieramy na dużych oczkach wraz z cebulą, przesmażamy na maśle, dodajemy do smaku sól i pieprz, dusimy aż odparuje sok.

Mięso stawiamy pionowo i długim nożem wbijając w środek nacinamy mieso na 1cm w każdy bok, następnie wyjmujemy nóż i palcami wciskamy pieczarki, spinamy wykałaczką.

Mięso nacieramy przyprawami z każdej strony i zostawiamy na 30 min.

Śliwki myjemy, wyciągamy pestki kroimy na pół.

Następnie obsmażamy na stopionym maśle klarowanym, z każdej strony, potem zalewamy wodą, dodajemy śliwki i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 60min. Po tym czasie podkręcamy gaz i redukujemy płyn do 1/3, tak byśmy mieli wystarczającą ilość sosu i by był też wystarczająco aromatyczny.
Gdy już zredukujemy, wyjmujemy mięso.Odczekujemy ok 10 min. po czym kroimy je w plastry, dzięki temu nie będzie się kruszyło.

W tym czasie kiedy mięso odpoczywa, wywar przelewamy przez sitko, śliwki przecieramy by jak najwięcej weszło do wywaru.
Mąkę mieszamy z jogurtem/ śmietaną, odrobiną wody, wlewamy stopniowo do wywaru, doprowadzamy do wrzenia, jeśli konsystencja nas zadowala można sos odstawić.

Mięso układamy na talerzach polewamy sosem i podajemy z kluskami i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 14.09.2016 08:38
na pewno pyszne jedzonko;)
Renata9 13.09.2016 21:32
Smaczne jedzonko
NiePieprz.pl 13.09.2016 20:11
Wygląda niesamowicie apetycznie ! Nawet o tej porze, późnym wieczorem, nie mogłaby się oprzeć :)
Ewelina1991 13.09.2016 19:51
pyszne mięsko
trufelek 13.09.2016 19:49
smaczny obiadek :)
Ilona_eS 13.09.2016 16:17
wygląda apetycznie :)
Edith85 13.09.2016 16:02
Ale smakowite mięsko
Wacław 13.09.2016 14:53
pyszny obiad na stole :-)
basiazet 13.09.2016 14:34
smakowite danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak