Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z pieczarkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 4 plastry
sól do smaku
świezo zmielony pieprz do smaku
masło roślinne 2 łyżki
pieczarki 4 bardzo duże sztuki
cebula 1 średnia sztuka
woda 2 szklanki
śmietana kremówka 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Na patelni rozgrzać masło roślinne. Na rozgrzany tłuszcz położyć plastry schabu, oprószyć je solą i pieprzem. Mięso zrumienić z obu stron.
Krok 1 - Schab z pieczarkami foto
2
Pieczarki pokroić w półplasterki, obraną cebule w piórka. Cebulę i pieczarki dodać do mięsa. Smażyć razem kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Krok 2 - Schab z pieczarkami foto
3
Do mięsa z grzybami wlać 1,5 szklanki wody. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości mięsa.
Krok 3 - Schab z pieczarkami foto
4
Śmietanę dokładnie wymieszać z pół szklanki wody i mąką.
Krok 4 - Schab z pieczarkami foto
5
Zagęścić nią sos, ponownie doprowadzić do wrzenia.
Krok 5 - Schab z pieczarkami foto
6
W razie potrzeby sos doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.
Krok 6 - Schab z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 21.07.2013 10:51
pyszne miesko :)
fotoviderek 21.07.2013 08:39
Lubię tak przygotowane mięsko :)
Katarzyna/kate1980 20.07.2013 22:09
uwielbiam takie połączenia
magdalea 20.07.2013 22:03
pysznie wygląda
Cranberry 19.07.2013 16:34
pyszne jedzonko
Agata3 19.07.2013 16:21
Świetny obiadek ;)
idealme 19.07.2013 14:13
fajne połączenie, moje smaki :))
Monia 19.07.2013 13:57
Ciekawy pomysł na obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak