Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z morelami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso

schab środkowy 1.5 kg
olej do smażenia 3 łyżki
sok jabłkowy 100 ml

marynata

ocet balsamiczny 1 łyżka
tymianek cytrynowy 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki

nadzienie

morele suszone 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z morelami

Mięso nacieramy solą, pieprzem, smarujemy octem balsamicznym, posypujemy tymiankiem i majerankiem. Zawijamy w folię i odstawiamy na około 12 godzin do lodówki.
Morele płuczemy. Mięso wyjmujemy z lodówki, długim nożem robimy 2 tunele. Wkładamy morele do środka. Mięso obsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Następnie obsmażony schab przekładamy do brytfanki lib naczynia żaroodpornego, polewamy sokiem jabłkowym. Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 2 godziny w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 24.12.2015 09:12
dobry schabik
Kejti 05.07.2014 00:46
Z morelami nie jadłam :-)
matesko 03.07.2014 09:41
smaczne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak