Schab z kapustą i soczewicą

Schab z kapustą i soczewicą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 1/2 kg
  • kapusta kiszona

    400 g
  • soczewica czerwona

    1 szkl
  • cebula

    1 szt
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • majeranek Prymat

  • żelatyna

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Schab z kapustą i soczewicą foto
Kapustę kiszoną przepłukać i obgotować. Miałam z marchewką i kminkiem. Soczewicę ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Należy uważać, żeby jej nie rozgotować.
Krok 2 - Schab z kapustą i soczewicą foto
Cebulę (u mnie czerwona) pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać odciśniętą i pokrojoną kapustę. Smażyć około 10min. Przyprawić solą i pieprzem.
Krok 3 - Schab z kapustą i soczewicą foto
Dodać ugotowaną soczewicę i wszystko wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Krok 4 - Schab z kapustą i soczewicą foto
Kawałek schabu nacinać nożem rozwijając płat mięsa o grubości ok 1cm. Oprószyć solą, pieprzem z dwóch stron i majerankiem od środka. Lekko rozbić tłuczkiem mięso.
Krok 5 - Schab z kapustą i soczewicą foto
Nałożyć wystudzoną kapustę na mięso i posypać żelatyną. Z żelatyny można zrezygnować, ale bardziej wiąże nadzienie z mięsem.
Krok 6 - Schab z kapustą i soczewicą foto
Zwinąć schab w roladę. Obwiązać nicią bawełnianą i obsypać obficie majerankiem. Włożyć do rękawa do pieczenia. Piec przez 1,5 godziny w 180*C.
Krok 7 - Schab z kapustą i soczewicą foto
Po upieczeniu usunąć nić. Kroić ostrym nożem na plastry. Można podawać z sosem grzybowym i ziemniakami. Smacznego!
Mniam
Mięso jest kruche i lekko kwaskowe dzięki kapuście.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

07.02.2015 20:32
jaki równy :)

Seba

02.02.2015 07:27
fajny przepis

ben-ka

01.02.2015 11:47
Ciekawy przepis, mięso wygląda bardzo apetycznie.

Wiktoria29

31.01.2015 17:55
musi być pyszne, super przepis

Alex_M

31.01.2015 16:52
super pomysł! :)

Janina

31.01.2015 16:23
Smaczne mięsko;)

Asik32

31.01.2015 14:51
Fantastycznie wygląda:-)

Franciszek

31.01.2015 13:54
Wygląda apetycznie

Kuchenka

31.01.2015 13:52
apetycznie :)

Betina#45

31.01.2015 13:36
pyszny schab...ale bym zjadła !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat