Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z kalarepą i marchewką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 50 dag
kalarepka młoda
marchew 2
imbir 2 cm
słonecznik łuskany 3 łyżki
olej rzepakowy 3 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
masło klarowane 1 łyżka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z kalarepą i marchewką

Mięso umyć i pokroić na plastry grubości 1 cm. Następnie mięso posolić, popieprzyć i obsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Kalarepę i marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Imbir obrać i zetrzeć na mniejszych oczkach tarki. W szerokim rondlu rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć lekko nasiona słonecznika. Do słonecznika dodać kalarepę, marchew, imbir, sos sojowy i chili. Całość smażyć mieszając 5 minut. Po tym czasie do rondla włożyć kotlety, podlać kilkoma łyżkami wody i dodać kopiastą łyżkę sklarowanego masła. Potrawę dusić pod przykryciem przez 10 minut. Kotlety z jarzynką podać z piure ziemniaczanym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak