Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z gruszką, wędzoną śliwką i prawdziwkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 500 g
gruszki 3 szt małe
śliwki suszone 10 szt /ok może mniej wędzone
cebula biała 2 szt
prawdziwki 2 łyżki suszonych
olej z pestek dyni 6 łyżek
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z gruszką, wędzoną śliwką i prawdziwkami

Schab długim nożem nacinamy tak by powstała kieszonka w jego środku, by można było do niego włożyć całą gruszkę, jest to proste do zrobienia, wystarczy wbić nóż od krawędzi ok 2cm i przecinać do następnej krawędzi, również zostawiając brzeg 2 cm.

Gruszki obieramy i wydrążamy środek, tak by powstała dziurka a gruszka była w całości, w miejsce po ogryzku wkładamy śliwki.

Mięso nacieramy podanymi przyprawami, do środka schabu wkładamy nasze nadziane gruszki, boki spinamy wykałaczkami.

Do garnka wlewamy olej z pestek dyni, na małym ogniu opiekamy mięso z każdej strony, by się ścięło, ale nie przegrzewajmy na mocno tego oleju.

Cebulę szatkujemy, dodajemy do mięsa, następnie dajemy suszone prawdziwki, garnek szczelnie zamykamy i na minimalnym ogniu dusimy ok 50 min.

Z mięsa wycieknie dużo soku, cebula nada słodyczy, prawdziwki wyrazistości, a olej orzechowego posmaku.

Podajemy z surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 26.11.2014 00:19
wspaniałe połączenie smaków
jasiek 25.11.2014 18:25
ciekawe to jest

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak