Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z figami w marynacie pomarańczwo-kminkowej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

schab bez kości 1,5 kg
figi 4 sztuki

marynata

pomarańcza
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 płaskiej łyżeczki
kminek Prymat 0,5 płaskiej łyżeczki
miód płynny 1 łyżka
Sól morska ziołowa Prymat w młynku
Pieprz czarny Prymat w młynku

Porada

Smaczna propozycja na urozmaicenie schabu na niedzielny lub świąteczno-noworoczny obiad.

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z figami w marynacie pomarańczwo-kminkowej

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy i ścinamy z wierzchu białe włókna.
Schab przecinamy w środku długim i ostrym nożem robiąc dziurkę przez całą długość mięsa i obficie silimy schabw środku i na wierzchu. Następnie upychamy w dziurkę delikatnie figi jedną przy drugiej na ścisk, tak aby były przez całą długość schabu.
Krok 1 - Schab z figami w marynacie pomarańczwo-kminkowej foto
2
Marynata: pomarańcze przecinamy na pół, Z jednej połowy wyciskamy sok do miseczki, a drugą połowę kroimy na kawałki. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy ,aż się połączą.
Krok 2 - Schab z figami w marynacie pomarańczwo-kminkowej foto
3
Przygotowany schab nacieramy marynatą, a na wierzchu układamy cząstki pomarańczy. Pozostawiamy w marynacie przez godzinę w lodówce.
Krok 3 - Schab z figami w marynacie pomarańczwo-kminkowej foto
4
Aby figi nam nie wypadły możemy końce schabu zabezpieczyć wbijając po dwie długie wykałaczki.
Krok 4 - Schab z figami w marynacie pomarańczwo-kminkowej foto
5
Następnie przekładamy schab w rękaw do pieczenia. Pieczemy w 200stopniach przez 50-60 minut w piekarniku.
Krok 5 - Schab z figami w marynacie pomarańczwo-kminkowej foto
6
Następnie wyjmujemy schab i rozcinamy worek,i pieczemy jeszcze 10-20 minut, aby schab się zrumienił polewając go sokiem który powstał podczas pieczenia.
Krok 6 - Schab z figami w marynacie pomarańczwo-kminkowej foto
7
Gotowy schab przełóż na deskę, odczekaj 5 minut aby odparował. Kroimy na plastry i przekładamy na półmisek. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Krok 7 - Schab z figami w marynacie pomarańczwo-kminkowej foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 26.11.2015 20:04
Dziękuję bardzo :)
Margo1 15.11.2015 11:15
Wyszedł wspaniały
Marta Ryżek-Kalkowska 23.10.2015 09:56
Bardzo dziękuje.
MAR3STA 23.10.2015 09:31
pyszne mięsko
Poison1988 23.10.2015 08:06
pięknie wygląda :)
berys18 23.10.2015 08:02
pyszne mięsko
wwwiolka 22.10.2015 22:28
Bardzo fajny przepis.
Marta Ryżek-Kalkowska 22.10.2015 22:03
No tak wyszło dziewczyny,że bombki w październiku :) jak w marketach już są Mikołaje to czemu nie :)
Alex_M 22.10.2015 15:06
bombki w pazdzierniku? ;) niezle
Agnieszka-87-25 22.10.2015 14:53
smaczne mięso
Benita 22.10.2015 13:04
Smaczne mięsko
2milutka 22.10.2015 12:54
Powiało świętami ;D
Aleksandra/Olcia 22.10.2015 12:31
wygląda przepysznie
Megg 22.10.2015 11:26
uwielbiam taki schabik :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak