Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab wolno pieczony w chrzanie i pomidorach

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
chrzan 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 duży
pomidory z puszki lub koncentrat 1 puszka
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt
ketchup 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab wolno pieczony w chrzanie i pomidorach

Kroki postępowania

1
*ketchup powinien być łagodny, niestety formularz nie chce mnie przepuścić z innym niż ostry:)
Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać solą i pieprzem z każdej strony. Następnie polać ketchupem oraz chrzanem.
Krok 1 - Schab wolno pieczony w chrzanie i pomidorach foto
2
Mięso dokładnie natrzeć . Na dnie czystej miski, w której będziemy marynować schab ułożyć połamany liść laurowy oraz lekko rozdrobnione ziele angielskie. Wylać połowę pomidorów z puszki. Moje pomidory były bez skóry i już pokrojone. Mięso przełożyć do pojemnika,
Krok 2 - Schab wolno pieczony w chrzanie i pomidorach foto
3
na wierzch wylać pozostałe pomidory i zamknąć przykrywką lub owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 24 h. PO pierwszych 12 godzinach pojemnik otworzyć i odwrócić mięso, zamieszać marynatę. Ponownie zamknąć i wstawić na kolejne 12 h.
Krok 3 - Schab wolno pieczony w chrzanie i pomidorach foto
4
Po upływie tego czasu schab wraz z marynatą przełożyć do garnka- najlepiej rzymskiego, ale ja używam bardzo ciężkiego żeliwnego. Piekarnik rozgrzać do 140 stopni. wstawić garnek. Piec 2 h- cały czas pod przykryciem. Następnie mięso obrócić i piec kolejne 2 h. Po tym czasie wyciągnąć garnek, zostawiając w nim mięso do całkowitego ostygnięcia.
Krok 4 - Schab wolno pieczony w chrzanie i pomidorach foto
5
Kroić bardzo ostrym nożem. Podałam z sosem który wytworzył się podczas pieczenia. Pomidory zredukowały sok i powstał pyszny chutney. Smacznego:)
Krok 5 - Schab wolno pieczony w chrzanie i pomidorach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 06.02.2016 13:53
Ależ on musi smakować
Kuchareczka2 02.06.2013 19:33
wspaniałe mięsko
dianix 17.04.2013 15:29
rewelacyjny cschab
wyattearp 28.02.2013 12:43
super mięsko!!!!!!!!!!
ao_12 25.02.2013 06:40
uwielbiam keczup, w niedługim czasie wypróbuje:)
Poison1988 24.02.2013 20:09
niesamowicie apetyczny widok :) super przepis :)
arbuzowo 24.02.2013 17:09
wygląda bardzo przekonująco
kasienka23 24.02.2013 12:45
pycha, aż ślinka cieknie :)
ewelinapac 24.02.2013 11:48
świetny pomysł na schab na pewno wypróbuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak