Przepis i sposób przygotowania na: Schab w ziołach
Marynata do schabu:
Szarlotki obrać i drobno posiekać, włożyć do większej miski,dodać posiekaną natkę pietruszki i drobno pokrojony seler naciowy oraz rozgniecione, pokrojone ząbki czosnku.
Dodać oregano, tymianek oraz grubo zmielony pieprz.
Całość dobrze wymieszać.
Umyty i osuszony schab wysmarować oliwą, obtoczyć w marynacie i odłożyć na 15 minut w chłodne miejsce.
Tak przygotowane mięso położyć na ruszcie i włożyć do nagrzanego piekarnika do 240 stopni. Pod ruszt włożyć naczynie żaroodporne z odrobiną oliwy.
Piec około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 40 minut.
Mięso wyjąć, posolić i owinąć w folię aluminiową, a następnie owinąć ściereczką. Mięso odstawić na 10-15 minut.
Po wyjęciu mięsko pokroić w grubsze plastry.