Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w ziołach

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przygotowałam dzisiaj na obiad schab w ziołach, który zaskoczył moją rodzinę. Mięsko kruche, soczyste i bardzo smaczne. Na pewno skusi niejednego niejadka.

Składniki:

Marynata:

cebula szalotka 3 sztuki
selera naciowego 2 gałązki
ząbki czosnku 2 ząbki
Oregano suszone Prymat 2 łyżeczki
Tymianek suszony Prymat 2 łyżeczki
grubo tłuczone ziarna pieprzu czarnego Prymat 1 łyżeczka
pietruszka zielona 1 pęczek
oliwa 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty

Dodatkowo:

schab 1 kilogram
oliwa 3 łyżki

Porada

Schab można przed włożeniem do marynaty natrzeć solą . Ja posypałam po upieczeniu. Ilość soli według swojego uznania.

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w ziołach

Marynata do schabu:
Szarlotki obrać i drobno posiekać, włożyć do większej miski,dodać posiekaną natkę pietruszki i drobno pokrojony seler naciowy oraz rozgniecione, pokrojone ząbki czosnku.
Dodać oregano, tymianek oraz grubo zmielony pieprz.
Całość dobrze wymieszać.

Umyty i osuszony schab wysmarować oliwą, obtoczyć w marynacie i odłożyć na 15 minut w chłodne miejsce.

Tak przygotowane mięso położyć na ruszcie i włożyć do nagrzanego piekarnika do 240 stopni. Pod ruszt włożyć naczynie żaroodporne z odrobiną oliwy.
Piec około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 40 minut.

Mięso wyjąć, posolić i owinąć w folię aluminiową, a następnie owinąć ściereczką. Mięso odstawić na 10-15 minut.

Po wyjęciu mięsko pokroić w grubsze plastry.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 19:31
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak