Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w sosie z suszonych grzybów

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

schab 400 gram
cebula 2 szt
grzyby suszone 1 garść
śmietana 30% 100 ml
mąka pszenna 2 łyżki
sól i pieprz
Liść laurowy suszony Prymat 1
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie z suszonych grzybów

Schab kroimy w grubsze kawałki, wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy ok. 2-3 minuty. Następnie wlewamy ok. 3 szklanki wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Namoczone wcześniej grzyby siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Na 2 łyżkach masła podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy grzyby i dalej podsmażamy - przekładamy do duszonego schabu, wlewamy również wodę spod grzybków i dalej dusimy. Mąkę rozprowadzamy ze śmietaną, hartujemy i wlewamy gdy mięso jest już miękkie, a znaczna część wody odparowała. Gotujemy do czasu aż sos się zagęsci, w między czasie doprawiamy. Ja podałam z kaszą gryczaną i buraczkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 23.02.2017 18:19
fajny obiad
Bernadeta1 23.02.2017 17:19
bardzo smaczny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak