Schab w sosie z marynowanych kurek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    400 g
  • cebula

    1 sztuka
  • sól

    do smaku
  • ser topiony

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • bulion

    1 kostka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 sztuki
  • kurki

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso kroimy na ok. 1 cm plastry. Przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na patelni aż zbieleją (ja robię to bez tłuszczu). W garnku zagotowujemy ok. 1/3 wysokości (garnka) wody. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy podsmażone mięso, ziele (2-3 kulki), liście i domowe kostki rosołowe. Na patelnię, na której podsmażaliśmy mięso wlewamy ok. 1/2 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia. Za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki lekko zeskrobujemy smak mięsa i mieszamy. Po chwili dodajemy kurki (wcześniej odsączone z zalewy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym). Mieszamy, gotujemy do momentu wyparowania całej wody. Na koniec dodajemy cebulę pokrojoną na ósemki, chwilę podsmażamy. Zawartość patelni dodajemy do garnka z gotującym się mięsem. Całość gotujemy do miękkości, ok. 20-30 minut. Pod koniec dodajemy serek, mieszamy do rozpuszczenia. Zagęszczamy mąką, gotujemy jeszcze przez chwilę. Sos ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 15.03.2013 17:40
Oooo pomysłowy przepis na sos z marynowanych kurek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat