schab w sosie śmietanowo musztardowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

schab

  • kotlety schabowe

    6 plastrów
  • sól i pieprz

    do smaku
  • oliwa

    do smażenia

pyszny sos śmietanowo musztardowy

  • śmietana 30%

    300g
  • Musztarda kremska Prymat

    1,5 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • natka pietruszki

    posiekana 1 łyżeczka
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kotlety za pomocą tłuczka ubić tak, aby nie były za bardzo cienkie. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać na patelni oliwę i smażyć schaby z obydwu stron na rumiano. Następnie przełożyć na talerz (bez papieru ręcznikowego) i na tej samą patelnię wlać śmietankę, dodać musztardę, czosnek i zmniejszyć ogień. Doprawić solą i pieprzem, dodać sok, które wypuściło usmażone mięso i całość wymieszać. Gotować ok. 3 minuty, następnie przełożyć mięso i dusić jeszcze około 5 minut. Posypać natką.
Danie świetnie pasuje do kasz i ziemniaków.
brioszka
Dodatkowo danie można posypać żółtym serem i podpiec :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iziona 01.09.2015 15:11
Danie idealne dla mnie :)
DorotaZ 31.08.2015 21:26
Smaczne danie:)
misia53 31.08.2015 21:23
Bardzo mi sie podoba ten przepis.
Wiktoria29 31.08.2015 20:32
musiało być bardzo smaczne
Grazyna0211 31.08.2015 17:51
smaczne danie
gosia561 31.08.2015 15:55
apetyczny z takim sosem
Saga123 31.08.2015 14:46
apetycznie wygląda :)
Konczi 31.08.2015 14:41
oszałamiająco wygląd, bardzooo apetycznie ! dla mnie na 5 !
MałaMi89 31.08.2015 14:29
Ten sos podoba mi się już z samej nazwy... :) mięsko musi smakować wybornie!
Barbara13 31.08.2015 13:48
pysznie się zapowiada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat