Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w sosie pieczarkowym z kopytkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na schab

schab bez kości 500 g
pieczarki 200 g
cebula 2 szt
mąka 2 łyżki
Przyprawa do mięs Prymat
kwaśna śmietana 3 łyżki
sól i pieprz

Na kopytka

ziemniaki ugotowane 1 kg
jajko 1 szt
mąka pszenna 200 g
sól

Porada

Schab w sosie pieczarkowym z kopytkami to moja propozycja na niedzielny obiad

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie pieczarkowym z kopytkami

Kroki postępowania

1
Pieczarki oczyścić,a cebulę obrać. Pieczarki pokroić w plasterki a cebulę w piórka.
Krok 1 - Schab w sosie pieczarkowym z kopytkami foto
2
Mięso umyć i pokroić na ok 100 gramowe kotlety. Posypać przyprawami i obtoczyć w mące, obsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju i zdjąć z patelni.
Krok 2 - Schab w sosie pieczarkowym z kopytkami foto
3
Na patelni na której smażyło się mięso podsmażyć cebulę i pieczarki, tak aby cebula się zeszkliła, a pieczarki odparowały. Następnie wyłożyć mięso na pieczarki i cebulę, podlać wodą (ok.200 ml) i dusić pod przykryciem ok. 40 min.
Krok 3 - Schab w sosie pieczarkowym z kopytkami foto
4
Śmietanę zahartować sosem, wlać na patelnię i zagotować aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem.
Krok 4 - Schab w sosie pieczarkowym z kopytkami foto
5
Ugotowane, zimne ziemniaki (najlepiej z dnia poprzedniego) przecisnąć przez praskę lub przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa.. Do ziemniaków dodać jajko i mąkę, wyrobić miękkie ciasto. Z ciasta odkrajać mniejsze porcje i formować wałeczki podsypując mąką Każdy wałeczek spłaszczać dłonią i ostrym nożem kroić kopytka, układać na wysypanym mąka blacie.
Krok 5 - Schab w sosie pieczarkowym z kopytkami foto
6
W dużym garnku zagotować wodę, którą należy posolić. Kopytka wrzucać na wrzątek i gotować kilka minut od wypłynięcia. Odcedzić. )Można podawać odsmażane z patelni.)
Krok 6 - Schab w sosie pieczarkowym z kopytkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 13.03.2017 19:32
apetyczne danie
Agnieszka-87-25 13.03.2017 15:53
coś dla mnie
Bernadeta1 13.03.2017 15:37
chętnie bym zjadła taki obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak