Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w sosie musztardowo-pieprzowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 500 gram
cebula 1 sztuka
Musztarda sarepska Prymat 4 łyżki
sól do smaku
olej do smażenia 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
ziele angielskie 2 kulki
bulion 1 kostka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 kulek

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie musztardowo-pieprzowym

Kroki postępowania

1
Schab kroimy na plastry, nie rozbijamy. Posypujemy z obu stron solą i mielonym pieprzem. Mięso wkładamy do pojemnika.
Krok 1 - Schab w sosie musztardowo-pieprzowym foto
2
Polewamy musztardą - dość obficie.
Krok 2 - Schab w sosie musztardowo-pieprzowym foto
3
Mięso dokładnie nacieramy musztardą - z obu stron.
Krok 3 - Schab w sosie musztardowo-pieprzowym foto
4
Cebulę obieramy, kroimy na plasterki, a następnie układamy na mięsie. Pojemnik szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 4 - Schab w sosie musztardowo-pieprzowym foto
5
Po 2-3 godzinach podsmażamy mięso (bez cebuli) na łyżce oleju (aż zbieleje, nie dłużej). W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem domowej jarzynki lub domowej kostki rosołowej (wody ma być trochę więcej od mięsa, czyli niecałe 1/2 wysokości garnka). Mięso wrzucamy do wrzącej wody, zmniejszamy gaz. Dodajemy ziele angielskie, liścia laurowego i ok. 7-10 ziarenek pieprzu.
Krok 5 - Schab w sosie musztardowo-pieprzowym foto
6
Na patelnię, na której podsmażaliśmy mięso wrzucamy cebulę z marynaty, podlewamy wodą i maksymalnie zwiększamy gaz. Energicznie mieszamy, by cały smak z mięsa 'zeskrobać' z patelni. Całą zawartość dodajemy do garnka z mięsem. Całość gotujemy pod przykryciem do miękkości na małym ogniu. Pod koniec gotowania zaprawiamy mąką i doprawiamy do smaku (solą, pieprzem, czosnkiem).
Krok 6 - Schab w sosie musztardowo-pieprzowym foto
7
Smacznego!
Krok 7 - Schab w sosie musztardowo-pieprzowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 10.09.2012 19:36
jeszcze nie widziałam musztardy Prymat w takim opakowaniu, więc muszę poszukać i kupić :) A schab wygląda wybornie! :)
ilka_86 10.09.2012 15:30
wspaniałe mięsko:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak