Schab w sosie morelowym z kaszą kuskus

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dziś w roli głównej delikatny schab w aromatycznym sosie z dodatkiem soczystych moreli. Ze szczyptą chili i nutką anyżu, która dodatkowo wzbogaca smak dania i zapewnia niesamowite doznania smakowe. Wspaniałe, letnie danie. Pyszne, lekkie i pożywne. Gorąco Wam polecam!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • kotlety schabowe

    2 szt.
  • olej rzepakowy

    1 duża łyż.
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    5 szczypt
  • sól do smaku

    5 szczypt

Sos morelowy

  • morele

    6 szt.
  • konfitura

    3 łyżka
  • woda

    200 mililitr
  • mąka kukurydziana

    1 łyżeczek
  • czosnek

    1 ząbek
  • tymianek świeży

    4 gałązek
  • sos teriyaki

    1 duża łyż.
  • anyż gwiazdki

    1 sztuk
  • masło klarowane

    2 łyżka
  • płatki chili

    0.5 łyżeczka
  • Kurkuma mielona Prymat

    0.3 łyżeczek
  • Pieprz biały mielony Prymat

    0.3 łyżeczek

Kasza kuskus

  • kuskus

    200 gramów
  • woda

    300 mililitr
  • natka pietruszki

    2 łyżka
  • sól

    6 szczypt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Morele obieramy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko rozbijamy dłonią. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła. Układamy mięso i smażymy przez 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Mięso przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wrzucamy masło, anyż i świeże morele. Podsmażamy chwilę, aż morele lekko skarmelizują się i zmiękną. Owoce delikatnie przekładamy na talerz. Pod patelnią zmniejszamy ogień, dodajemy gałązki tymianku oraz czosnek. Chwilkę podsmażamy, poruszając patelnią. Należy uważać, aby nie spalić czosnku.

Sos morelowy

Na patelnię przekładamy wcześniej podsmażone mięso. Całość zalewamy wodą, dodajemy konfiturę morelową oraz pozostałe przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do sosu. Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Dodajemy morele i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 5 minut.

Kasza kuskus

Kaszę kuskus wsypujemy do miski. Miska powinna być na tyle duża, aby pomieścić kaszę, która po ugotowaniu podwoi swoją objętość. Dodajemy sól i zalewamy wrzątkiem. Delikatnie mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy pod przykryciem na 3 minuty. Dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki i delikatnie mieszamy widelcem.
Na talerze wykładamy porcję kaszy oraz mięsa. Polewamy sosem z morelami i dekorujemy świeżymi gałązkami tymianku. Smacznego!

Odnośniki

*dojrzałe, ale jędrne i twarde
**użyłam domowej konfitury morelowej

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat