Schab w sosie chrzanowym z rzeżuchą

Schab w sosie chrzanowym z rzeżuchą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion wołowy

    250 ml
  • schab

    4 plastry
  • śmietana

    3 łyżki
  • mąka

    2 łyżeczki
  • chrzan

    2,5 łyżki
  • sól

  • rzeżucha

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Schab w sosie chrzanowym z rzeżuchą foto
Plastry schabu rozbijamy delikatnie np. przez folię.
Krok 2 - Schab w sosie chrzanowym z rzeżuchą foto
Następnie nacieramy je z obu stron solą, pieprzem, papryka słodką i ziołami prowansalskimi, Ostawiamy na 30 minut. Po tym czasie schab podsmażamy na rumiano z obu stron.
Krok 3 - Schab w sosie chrzanowym z rzeżuchą foto
Plastry schabu wyjmujemy z patelni, a do powstałego tłuszczu wlewamy bulion i dodajemy chrzanu, mieszamy. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do bulionu szybko mieszając.
Krok 4 - Schab w sosie chrzanowym z rzeżuchą foto
Sos chwilkę gotujemy aż do zgęstnienia.
Krok 5 - Schab w sosie chrzanowym z rzeżuchą foto
Następnie wkładamy plastry schabu i dusimy je w sosie pod przykryciem około 30 minut. 5 minut przed końcem dodajemy rzeżuchę. Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu aż do uzyskania żądanej konsystencji sosu.
Krok 6 - Schab w sosie chrzanowym z rzeżuchą foto
Schab podajemy z ziemniakami i surówką posypany świeżą rzeżuchą. Życzę smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

KasiaK90

16.05.2013 13:52
uwielbiam taki schabik

Katarzyna34

16.05.2013 13:01
od razu czuje się głodna

Pusia

16.05.2013 12:15
fajny przepis

msmors

16.05.2013 12:12
ciekawy przepis do przetestowania

dwa pokoje z kuchnią

16.05.2013 10:16
coś pysznego, muszę zrobić :)

Janina

16.05.2013 09:51
Schabu w takim sosie jeszcze nie robiłam

jasiek

16.05.2013 09:38
fajne wykorzystanie rzeżuchy

Adam/ZUB3R

16.05.2013 08:53
wygląda smacznie

Zdzisław

16.05.2013 00:26
niebo w gębie-ot co!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat